Lengyel értelmiségiek szerint rendkívül veszélyes helyzet alakult ki Lengyelországban, amit a hét első napjának eseményei igazolni látszanak. A legfrissebb fejlemény arra utal, hogy a kormánypárt képviselői is az utcára vonulnak az ellenzék után amely az ellen tiltakozik, hogy korlátozni akarják a sajtót tevékenységét a parlamentben.

Piotr Duda, a Szolidaritás vezetője, amely teljes mellszélességgel a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságossá (PiS) mellett állt és áll, azt nyilatkozta a Gazeta.pl tudósítása szerint, hogy készek a demonstrációra. Ha a KOD (Demokráciavédelmi Bizottság) és az ellenzéki pártok az utcán akarják eldönteni Lengyelország sorsát, akkor a szakszervezet nem fél a konfrontációtól, hiszen nyolc évig várt arra, hogy az előző kormányzó elitet leválthassa.

Válságtanácskozás

Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezetője hétfőn délután találkozott Andrzej Duda államfővel, a megbeszélésen jelen volt a parlament marsallja is, aki annyit közölt a sajtóval, hogy január 6-án bemutatják a parlamentnek azt az új javaslatot, amely szabályozni fogja az újságírók parlamenti munkáját. Az ellenzék azonban továbbra is a Szejm üléstermében marad, legalábbis a keddi ülésszak megkezdéséig.

A helyzetet - éppen néhány nappal a hadiállapot kihirdetésének 35. évfordulója után - magánemberek, köztük újságírók, közgazdászok a lehető legkomolyabbnak, sőt veszélyesnek ítélik, szerintük ez volt az utolsó csepp a média korlátozásának, az demokratikus jogintézmények felszámolásának poharában.

A hangulatot jól jellemzi a KOD vezetőjének szavai, aki szerint "itt az ideje, hogy ügyeinket a saját kezünkbe vegyük". Valószínűleg ettől fél a belügyminiszter és a kormányfő is, akik szerint ez az egész nem más, mint a kormány megbuktatásának kísérlete.

Kölcsönös sérelmek

A kormány híveit az is felháborította, hogy a miniszterelnök asszony tegnapi beszéde közben valamilyen technikai hiba miatt a köztévé adását csak az ország felében lehetett fogni. Ugyanakkor az ellenzék azon háborodott fel, hogy a fővárosi elnöki palota köré fegyveres erőket vontak és lezárták az oda vezető utcákat is. Ugyanez történt Krakkóban, a Wawelnél, ahova éppen a PiS elnöke látogatott el.

Mérsékelt vélemény

Kazimierz Michal Ujazdowski, a kormánypárt európai parlamenti képviselője, korábbi kulturális miniszter a tvn24 hírtelevíziónak nyilatkozva saját pártját bírálta a hétvégi események miatt - idézte a tudósítást az MTI. A felelősség a kormányzó koalíciót, pontosabban Jaroslaw Kaczynskit és a PiS szűkebb vezetését terheli. Politikai párbeszédet ígértünk a választóknak, empátiát a különféle álláspontok iránt, de az a módszer, amelyet a hatalomátvétel után választottunk, ellentmond annak, amire köteleztük magunkat - fejtegette.

A sajtószabadság szejmbeli korlátozásának képtelen ötlete, egy ellenzéki képviselő kitiltása az ülésteremből, majd a görcsös ragaszkodás ehhez az intézkedéshez váltotta ki a válságot, amelyet még meg lehetne oldani, ha a kormánypárt visszalépne ezektől az intézkedésektől. Így az ellenzéknek nem maradna ürügye a szejm pódiumának blokkolására - mondta az EP-képviselő.

Ujazdowski szerint meg kellene ismételni a végszavazást a jövő évi költségvetésről, biztosítani kellene a teljes szabadságot az újságírók parlamenti munkájához, és erről egy úgynevezett demokratikus csomagot kellene elfogadni.(Erről az ötletről a szejm marsallja már közölte, hogy a parlamenti szabályzat miatt nem lehetséges.) Ujazdowski pozitívnak minősítette az államfő közvetítését, de felhívta a figyelmet, hogy Andrzej Dudának ennek során elfogulatlanságot kell tanúsítania, és kompromisszumot kell keresnie.