Robbanhat a nyugdíjbomba

Már most idegesen várják a szakértők Lengyelországban az októbert, amikor hatályba lép az új nyugdíjtörvény. Ekkor élhetnek először az jogosultak a leszállított korhatár kínálta nyugdíjba vonulás lehetőségével.
Barabás Júlia, 2017. február 4. szombat, 13:47
Fotó: Napi.hu

A tavaly elfogadott új nyugdíjtörvény 2017. október 1-én lép hatályba Lengyelországban, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy hirtelen az emberek tömegesen mennek majd nyugdíjba, és ezzel párhuzamosan megugranak az állami nyugdíjkiadások miközben lassul a GDP növekedése - írta a Gazeta.pl.

Az új szabály szerint a nők 60, a férfiak 65 éves korukban vonulhatnak vissza. A korhatár leszállítása Andrzej Duda államfő egyik választási ígérete volt, az elnök javaslatát a 2015 őszén hatalomra került, radikális jobboldali PiS-kormány javaslatára 2016 végén fogadta el a Szejm.

A változtatások nyomán csak 2017-ben 9,5 milliárd zloty (forint) pluszkiadással kell számolnia a tb-alapnak. Egy évvel később ez az összeg már 12,7 milliárd zloty lesz. A Társadalombiztosítási Intézet (ZUS) becslései szerint 2017 és 2021 között a nyugdíjakra és a rokkantnyugdíjakra évente 48,7-50,6 milliárd zloty fog hiányozni az alapból. Ezt a lyukat az állami költségvetésből kell majd betömni.

Más kérdés, hogy az ország mely területein kihasználják majd ki az emberek az új lehetőséget. Várhatóan Észak-Szilézia jár majd az élen, ahol ugyan sok előnyt élveznek a dolgozók, főként bányászok de a különlegesen nehéz körülmények miatt sokan élnek majd az új lehetőséggel - vélik egyetemi kutatók.

A demográfusok szerint a területi különbségeken túl az is számít majd, hogy egy adott területen mekkora a munkanélküliség és milyenek a fizetések.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.02.04 23:05

Ez hol nyugdíjbomba? Nálunk még most folyik a korhatáremelés 65 évre, de a Nők40 program miatt sok nő már 60 éves kora előtt nyugdíjba mehet! Nem lesz gond a lengyeleknél a nyugdíjakkal: ha kell, eladósodás árán is fedezni fogják a nyugdíjkassza hiányát. A kormány ezzel az intézkedéssel sok nyugdíjas szavazót szerezhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html