Új alelnököt választott az Európai Parlament

Az Európai Néppárt (EPP) politikusát, a máltai Roberta Metsolát választották az Európai Parlament (EP) alelnökének csütörtökön, miután az ír Maired McGuinnes előző alelnök az Európai Bizottság tagjaként folytatja munkáját.
Szász Péter, 2020. november 12. csütörtök, 18:59
Fotó: Getty Images

Metsola volt az egyetlen képviselő, akit felterjesztettek erre a pozícióra. Megválasztását David Sassoli az EP elnöke jelentette be.

Az új alelnök a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta: azon fog dolgozni, Európai Parlament továbbra is szoros kapcsolatban maradjon az uniós polgárokkal az európai döntéshozatali folyamatot illetően.

Roberta Metsola, 2013-ben kezdte uniós parlamenti képviselői pályafutását, a kereszténydemokrata Máltai Nemzeti Pártot (Partit Nazzjonalista) képviselve. Az EP-ben a néppárti frakció koordinátora volt a LIBE (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi) Bizottságban, továbbá az EP korrupcióellenes csoportjának volt a társelnöke.

Ő vezette az EPP munkáját a szexuális irányultságon és a nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni uniós ütemterv kidolgozásában, és társszerzője volt a 2016 európai migránsválságról szóló parlamenti jelentésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK