Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A román országos statisztikai intézet keddi gyorsjelentése szerint éves összevetésben a negyedik negyedévi GDP a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal csökkent 2019 negyedik negyedévéhez mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a zsugorodás 1,7 százalék volt a vizsgált időszakban.

Éves összevetés szerint 2020 első negyedévében a román gazdaság még 2,4 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint 2019 első negyedévéhez mérten, második negyedévben 10,3 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány által elrendelt szigorú vesztegzár miatt, a harmadik negyedévben 5,7 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A szezonális és naptárhatással kiigazított értékek szerint az első negyedévben 2,6 százalékos növekedést jegyeztek fel, majd a másodikban 10,2 százalékos visszaesést, a harmadikban 5,6 százalékos csökkenést az előző év azonos időszakához mérten.

Negyedévenkénti összevetés szerint a román GDP a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint tavaly az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt 2019 utolsó negyedévéhez mérten, majd a második negyedévben 12,2 százalékkal csökkent, míg a harmadik negyedévben 6,1 százalékkal nőtt.

A járvány elején a román elemzők akár 7-8 százalékos gazdasági csökkenésre is számítottak 2020 egészére. Az Európai Bizottság a múlt héten közzétett becslésében 5 százalékos román GDP-csökkenést valószínűsített a tavalyi évre. A román kormány január közepén közölte, hogy a tavalyi évre 4,4 százalékos gazdasági csökkenésre számít, így a statisztikai intézet által közölt 3,9 százalékos csökkenés felülmúlja az összes várakozást.

Magyarországon a várható kereteken belül a jobbik véglet igazolódott, de így is 5,1 százalékkal esett vissza éves összevetésben az bruttó hazai össztermék 2020-ban. A negyedik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. A növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá. Az előző év azonos negyedévéhez képest a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent.