Megállapodással zárultak ma az IMF-Európai Unió tárgyalásai a román szakértőkkel, és megállapodtak abban, hogy újrakezdik a Romániának korábban megszavazott, de befagyasztott 5 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeret részleteinek folyósítását. A hírt Bukarestben Erik de Vrijer, az IMF misszióvezetője jelentette be. A keretből egyébként a románok egy fillért sem használtak fel. Florin Georgescu román pénzügyminisztert a megállapodást úgy értékelte, hogy azzal a Nemzetközi Valutaalap zöld utat adott kormánya gazdaságpolitikájának folytatására.

A hatodik negyedévi értékelésben az IMF megállapította, hogy a román gazdaság idén valószínűleg a korábban várt 1,5 százaléknál lassabban, 0,9 százalékkal fog nőni a tartós aszály és a választások előtti politikai zűrzavar miatt. Bukarest a GDP 1,2 százalékos bővülését prognosztizálja. Az új kormány vállalta, hogy a korábban tervezettnek megfelelően 3 százalék alatt tartja a költségvetés hiányát - írta a Bloomberg.

De Vrijer szerint ugyanakkor a politikai bizonytalanság és a növekvő piaci feszültség egyesülése jelentősen veszélyezteti a gazdaságot. Ezért különösen fontos, hogy a kormány szigorú költségvetési fegyelmet tartson, és ne hagyja elszabadulni a kiadásokat a választások előtt. Az IMF igazgatótanácsának jóváhagyásához Bukarestnek csökkentenie kell a helyi önkormányzatok kifizetetlen adósságait, emelnie kell a gáz árát, és szeptemberig fel kell kínálnia eladásra a Transgaz SA (TGN) földgáz-társaság 15 százalékát és az Oltchim SA vegyi üzem többségi pakettjét. Az IMF és az EU közös küldöttsége nem sokkal a késő őszi parlamenti választások után vissza fog térni Bukarestbe, amikor már ismertté válnak a 2013-as költségvetés részletei.

Florin Georgescu pénzügyminiszter beszámolója szerint megegyeztek az üzleti környezetet ösztönző és a munkahely-teremtést elősegítő intézkedésekben is. Kiemelte, hogy a nemzetközi hitellel a hátuk mögött vissza tudják állítani a közalkalmazotti béreket a 2010-es, a 25 százalékos csökkentést megelőző szintre. Állítása szerint az IMF abba is beleegyezett, hogy az ugyancsak korábban felemelt áfát jövőre csökkentsék - emelte ki a Balkan Insight.