Románia rugalmas hitelvonalat akar az IMF-től

Románia úgynevezett rugalmas hitelkeretet nyitna a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) a jövő évben - ezt Victor Ponta jelentette ki, akit a Reuters idézett szerdán.
MTI-Eco, 2014. december 17. szerda, 21:26
Fotó: Reuters

A román kormányfő elmondta, hogy Lengyelország példájára szeretne Románia is rugalmas hitelkeretet. Ponta reményét fejezte ki, hogy kormánya sikeresen lezárja a jövő évben lejáró elővigyázatossági típusú hitelszerződést. Úgy vélte, hogy Romániának nem lesz szüksége újabb elővigyázatossági hitelmegállapodásra, ezért gondolkodnak más típusú hitelkeretről.

A román kormány tagjai eddig úgy nyilatkoztak, hogy 2015-től Romániának nem lesz szüksége IMF-hitelmegállapodásra.

Bukarestnek jelenleg 4 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződése van az IMF-el és az Európai Bizottsággal, amelyet a két intézmény fele-fele arányban biztosít. Az IMF által vezetett nemzetközi hitelezői küldöttség várhatóan januárban megy ismét Romániába a soron következő felülvizsgálati látogatásra.

A román kormány és a nemzetközi hitelezők között idén nézeteltérés támadt a román kormány bizonyos intézkedéseivel kapcsolatban. Bukarest a nemzetközi hitelezők jóváhagyása nélkül csökkentette 5 százalékkal a munkáltatói nyugdíjjárulékot. Emiatt az IMF nyáron a felülvizsgálati látogatás lezárása nélkül távozott Romániából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.17 22:12

..nem működik Nagy -mócland ...erdély nélkül már éhen döglöttek volna 94 éve ....elviszik az erdélyi gdp 80 %-át !! ...mocskos csigaevők miatt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html