Romlott az euróövezeti gazdasági hangulat

A negyedik negyedévben tovább csökkent és a hosszú távú gördülő átlag alá süllyedt az euróövezet gazdasági hangulat indexe, ami a gazdasági teljesítmény további gyengülésére utal a térségben - közölte a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.
MTI-Eco, 2011. november 9. szerda, 11:39
Fotó: Napi.hu

A felmérés eredménye szerint mind az aktuális gazdasági helyzet, mind az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátások megítélése romlott a gazdasági szereplők körében.

A negyedik negyedévi gazdasági hangulat index 83,7 pontra esett a harmadik negyedévi 110,6 pontról. Az aktuális üzleti környezet megítélésének mutatója 128,7 pontra csökkent a negyedik negyedévben az előző negyedévi 156,6 pontról, az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátások indexe pedig 57,4 pontra 83,6 pontról.

Tavaly a negyedik negyedévében a gazdasági hangulat index 107,5 ponton, az aktuális helyzet megítélése 131,5 ponton, a hat havi kilátások megítélése pedig 93,4 ponton állt.

Miközben az aktuális üzleti környezet megítélése az euróövezetben összesítve csökkent, Németországban, Ausztriában és Észtországban javult. Finnországban és Szlovákiában "kielégítőnek" találták a felmérésben résztvevő gazdasági szereplők az aktuális üzleti környezetet. A legrosszabb véleményt Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban alkották az aktuális helyzetről a felmérés résztvevői. Franciaországban, Írországban és Olaszországban az aktuális állapotok "gyenge" minősítést kaptak.

Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó kilátásokat összességében és általában is borúsan ítélik meg az euróövezetben. Mindössze Írországban táplálnak gyenge reményeket a gazdasági helyzet javulásával kapcsolatban.

Az euróövezeti inflációs várakozások kissé csökkentek. A felmérés résztvevői 2,5 százalékos inflációt várnak 2011-re. A gazdasági helyzet romló megítéléséből és az alacsonyabb inflációs várakozásokból következően az előző negyedévinél kevesebben számítanak a hosszú lejáratú kamatlábak emelkedésére az elkövetkező hat hónapban. Az euró-dollár árfolyam a megkérdezettek véleménye szerint az elkövetkező hat hónapban nem változik lényegesen.

HOZZÁSZÓLÁSOK