Rompuy: visszatért a bizalom és a növekedés

Sok jelét látni az európai gazdaság újraéledésének, a bizalom és a növekedés visszatért a piacokra, s ez a legjobb orvosság arra az euroszkeptikus populizmusra, amelynek térnyerésétől sokan tartanak - jelentette ki Herman Van Rompuy, az Európai Tanács (ET) elnöke Pozsonyban szerdán.
MTI, 2014. április 30. szerda, 18:58
Fotó: Reuters

Herman Van Rompuy erről, a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban beszélt azon a szerdai pozsonyi sajtótájékoztatón, amelyet Robert Fico szlovák kormányfővel közösen tartott, Szlovákia EU-csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából tett látogatása során.

Az ET-elnök megköszönte Robert Ficónak az Ukrajnába irányuló gázszállításról született, hétfőn aláírt megállapodás tető alá hozását. Rámutatott: a megegyezés nélkül az EU-nak fenn kellett volna tartania vagy növelnie kellett volna azt a nyomást, amelyet a helyzet kapcsán Oroszországra gyakorol. Úgy ítélte meg, hogy az évforduló a csatlakozó országok és ennélfogva Szlovákia és az EU közös ünnepe. Rompuy rámutatott: a tíz évvel ezelőtti bővítés "új határokat és új szabadságokat is hozott".

Robert Fico a közös sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Szlovákia számára sikertörténet az EU-ban töltött évtized. Az ET elnökével folytatott egyeztetésük témái közül kiemelte az ukrán helyzetről folytatott megbeszélésüket. Elmondta: annak során szó esett az Oroszországgal szembeni esetleges szankciókról, valamint arról is, hogy azoknak milyen hatása lehet az európai gazdaságokra.

Rompuy este részt vesz az ország EU-csatlakozásának tizedik évfordulós ünnepségén.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbbajobbb, 2014.04.30 20:46

..franciák ma jelentettek be egy 50 mrd eurós megszorítást ,nyugdíjcsökkentéssel ,egyebekkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html