Júniusban 52,8 pontra csökkent a májusi 53,3 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az index végleges értéke így valamivel jobb lett az adatok szűkebb köréből kalkulált 52,4 pontos előzetesnél.

A szolgáltatóipari BMI második negyedévi 53,1 pontos átlaga kissé elmarad az első negyedévi 53,2 pontos átlagtól és 2014 negyedik negyedéve óta a legalacsonyabb érték. A szolgáltatóipari BMI júniusban már a 35. hónapja volt a növekedést a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ felett.

A szolgáltató és feldolgozóipari BMI-adatok egyesítésével képzett összetett BMI júniusban az előző havival megegyező, 53,1 pont lett.

Az összetett júniusi BMI a teljesítmény erőteljes növekedését jelezte Írországban (59,2 pont), Spanyolországban (55,7 pont), valamint Németországban (54,4 pont). Franciaországban a BMI értéke júniusban már a második hónapja maradt az ágazat növekedését a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alatt.

A BMI adatok tanúsága szerint az euróövezeti gazdaság a negyedév utolsó hónapjában sem tudta fokozni növekedési lendületét - kommentálta a jelentés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. A feldolgozóipar növekvő teljesítményét a szolgáltatóipar teljesítmény növekedési ütemének lassulása ellentételezte, a gazdasági aktivitás összességében így megfelelt a májusinak.

A felmérés eredménye alapján a tavaly kialakult gyenge növekedési trendhez igazodó 0,3 százalékos második negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani - jelezte a Markit szakértője, megjegyezve, hogy az első negyedévi hivatalos GDP-növekedési adatok úgy tűnik túlbecsülték a gazdaságban rejlő növekedési potenciált, a második negyedévben ezért szerényebb növekedési ütemre lehet számítani.