A német gazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy az előzetes adatok szerint szezonális és naptári hatással kiigazítva az év negyedik hónapjában 2,0 százalékkal zsugorodtak a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest. Ez kilenc havi mélypont.

A márciusi adatot 1,9 százalékról 2,6 százalék emelkedésre módosították. Elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak áprilisra.

Az év negyedik hónapjában a hazai megrendelések 1,3 százalékkal nőttek, miközben a külföldi kereslet 4,3 százalékkal - ezen belül a nem euróövezeti országokból 8,3 százalékkal - esett vissza a német termékek iránt az előző hónaphoz képest. Az euróövezeti országok megrendelései 2,5 százalékkal növekedtek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 4,8 százalékkal nőttek márciushoz képest, miközben a termelőeszközöket gyártó vállalatok 6,1 százalékos, a fogyasztási cikkek termelői pedig 1,0 százalékos visszaesésről számoltak be.

A német gazdasági minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a második negyedév gyenge indítása alapvetően a termelőeszközök nem euróövezeti országokból származó, gyakran változékony megrendeléseinek csökkenésére vezethető vissza. A minisztérium mindazonáltal változatlan trendre, a német gyáripari rendelésállomány mérsékelt emelkedésére számít.