Moritz Kraemer, a nemzetközi hitelminősítő szuverén besorolásokért felelős részlegének elemzési igazgatója azután tartott telekonferenciát Londonban, hogy a cég negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette 15 euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, AAA besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

Kraemer az S&P indokai között kiemelte, hogy a bizalmi válság erősödése miatt növekszik a negatív piaci reakciók kockázata is. A S&P's "természetesen tudatában van annak", hogy az uniós vezetők a héten újabb csúcstalálkozót tartanak, és a rendezvény "nagyon időszerű" lehetőséget teremthet a döntéshozóknak arra, hogy szakítsanak az eddigi, jórészt "védekező jellegű, részenkénti megközelítéssel". A csúcsértekezlet lehetőséget nyújt a kormányoknak arra is, hogy felülkerekedjenek nézeteltéréseiken és saját hazai érdekeiken, és hiteles, összefüggő válaszlépésekkel reagáljanak a válságra.

Súlyos következményei lehetnek, ha a mostani brüsszeli csúcs eredménytelenül zárul

Kraemer szerint Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellás a héten Párizsban elért megállapodása ígéretes és potenciálisan fontos, ám egyelőre "széles vonalakban felvázolt elvekről" van szó, amelyek részletei még nem ismertek.

A politikusok tehát igencsak tudatában vannak a kihívásoknak, és nagy erőbevetéssel dolgoznak a megoldáson, a múltbeli csúcsértekezletek tapasztalatai alapján azonban "korántsem bizonyos", hogy a brüsszeli tárgyalásokon olyan eredmény születik, amely alkalmas lesz a piaci bizalom helyreállítására - mondta a hitelminősítő igazgatója.

Moritz Kraemer szerint ha a mostani brüsszeli csúcs eredménytelenül zárul, az különösen súlyos károkat okozhat a jelenlegi makrogazdasági környezetben, amely "hónapról hónapra egyre inkább recessziósnak tűnik".

2012 elején nagy összegű kötelezettségek válnak esedékessé a bankszektorban is

Kraemer megerősítette, hogy az S&P szerint 40 százalékos a valószínűsége a jövő évi euróövezeti recessziónak. Ezzel összefüggésben figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy 2012 elején nagyon nagy összegű kötelezettségek válnak esedékessé, nem csupán az euróövezeti szuverén adósok esetében, hanem az európai bankszektorban is.

Kraemer elmondta: az S&P felmérést végzett "ötvennél több" nagy európai bank körében, és ebből az derült ki, hogy csak a jövő év első negyedében 200 milliárd eurót meghaladó kötvénypiaci kötelezettség jár le. Az első negyedév minden esztendőben "viszonylag sűrű", azonban a 2012 első negyedében esedékessé váló törlesztések az elmúlt évek hasonló időszakára jellemző átlagnak a másfélszeresét teszik ki, ami "egészen kivételes" - mondta az S&P elemzési igazgatója.

Kraemer szerint az általános euróövezeti környezetet mindezek alapján a megnövekedett kockázatok jellemzik, és ezért a S&P's véleménye az, hogy a brüsszeli EU-csúcs az eddigieknél átfogóbb és robusztusabb módon kezelje az euróövezeti válságot.