Schengen megőrzése mellett álltak ki a belügyminiszterek

A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet egységének feltétlen megőrzése mellett érveltek a pénteki brüsszeli európai uniós belügyminiszteri tanácskozás résztvevői - hangsúlyozta Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, aki Magyarországot képviselte az ülésen. A tanácskozás után az illetékes uniós biztos azt mondta, csak akkor lehet hatékonyan fellépni a menekültválság kezelésében, ha a tagországok betartják a szabályokat.
Inforádió, MTI, 2015. december 5. szombat, 09:25
Fotó: Napi.hu

A magyar államtitkár újságíróknak elmondta, hogy egy úgynevezett mini Schengen lehetősége nem vetődött fel az európai külső és belső határok védelméről, a határátlépés szigorításáról folytatott vitán. Az egység megőrzésének és az ellenőrzések bevezetésének a módjáról az egyes országok eltérően vélekednek ugyan, de mind az Európai Bizottság, mind a tagállamok a schengeni szabályozás megtartása mellett képzelik el Európa egységét - jelentette ki az államtitkár.

A politikus elmondta, hogy az a korábbi magyar álláspont, amellyel kapcsolatban Magyarország kezdetben egyedül, majd a V4-es országokkal közösen érvelt, s amely szerint első lépésként az unió külső határainak védelmét kell megoldani, az ülés vitaanyagában megjelent és egyértelmű támogatást kapott.

A külső határok védelmével kapcsolatban folytatott pénteki vitában Görögország nagyobb belátást mutatott - közölte az államtitkár. Athén hajlandónak mutatkozott elfogadni az uniós segítséget és aktiválta az úgynevezett polgári védelmi mechanizmust, amely a menekültek ellátásához és annak teljes lebonyolításához szükséges tárgyi eszközök telepítését jelenti. Ígéretet tett a menedékkérőket regisztráló központok (hot spotok) hatékonyabb működtetésére és kijelentette, hogy együtt kíván működni az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatallal (EASO) és beengedi országa területére az uniós határvédelmi ügynökséget (Frontex) is.

A határellenőrzéssel kapcsolatban az ülésező politikusok megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásának részleteiről - közölte az államtitkár. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy megállapodás értelmében az utasadatokat hat hónapig kell megőrizni. A PNR bevezetését legfeljebb két év múlva meg kell kezdenie minden tagállamnak, s az első körben minden harmadik országból érkező utasra érvényes lesz. Az adatok kiadása a légitársaságok számára kötelező lesz - tette hozzá az államtitkár.

Egyes tagországok és a bizottság amellett érvelt, hogy a PNR-t az EU-n belüli járatokra is ki kelljen terjeszteni az uniós útlevéllel rendelkező, de veszélyesnek számító emberek kiszűrése érdekében, de ebben a kérdésben nem született döntés a pénteki ülésen.

Felkai László hozzátette, hogy Magyarország már elkezdte a PNR bázis építését, amely 2016 áprilisában elkezdi működését.
Az ülés utáni sajtótájékoztatón az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa kijelentette, hogy kizárólag akkor lehet hatékonyan fellépni a menekültválság kezelésében, ha az európai uniós tagországok eleget tesznek a kötelezettségeiknek. Dimitrisz Avramopulosz leszögezte, hogy a válság kezelése érdekében fel kell gyorsítani a menekültek áthelyezését és az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok - a hotspotok - létrehozását.

A brüsszeli sajtóértekezleten Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arról beszélt, hogy a belső uniós határellenőrzéseket lebontó schengeni szabályrendszer kizárólag akkor működhet, ha a tagállamok betartják a szabályokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.12.05 20:43

@pastorius: "kellenek az előnyök, mi?? de tudod, jóban, rosszban"

Ez félremagyarázás... azért mert a kormány ellenállt abban, hogy ránk erőszakoljanak olyan intézkedéseket, amiről korábban nem volt szó, demagógia lefordítani arra, amit írtál.

Az előnyökért, ami az EU tagságunkból ered, és Schengen-ből, igenis fizetünk... és ezt tudod jól. Nem kezdem el újra a mesét, az EU támogatásokról, meg hogy hányszorosát viszik innen ki cserébe, erről az általatok kicsinek és jelentéktelennek, nyitottnak bélyegzett pinduri kis alig látszó nemzetgazdaságból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.05 20:33

@Warlock:

kellenek az előnyök, mi??
de tudod, jóban, rosszban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.05 20:32

Ki az EU-ból, ki a süllyedő Titanicról!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.05 20:32

@vorospimpernel:


illetve Orbanisztánt ,mert nem az országgal van baj,hanem az áruló nemzetmegvezetővel

de bizony, az országgal, ill.a néppel van a baj, a felelősök között az legelső, hogy megtűri ezt a rezsimet
ha meg igen, akkor fogja be a száját
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.05 20:21

Öröm, boldogság... reméltem, hogy csak parasztvakítás és huhogás ez a mini-schengen-es agyrém... Akkor mostmár nyugodjon meg mindenki, egységes EU-t szeretnénk Magyarországgal, Schengen-t szeretnénk, azt is Magyarországgal, az összes összeesküvéselméletes jobber antiEU-s mehet a sunyiba, és a bosszúszomjas vérgőzös, szintén Magyarországot az EU-ból és Schengen-ből kitiltatni akaró liberós is mehet a sunyiba.

Éljen az EU, éljen Schengen! Véleményem szerint a "ráerőszakolós" EU politika ishanyatlani fog, és a valódi európai normák szerint fogunk újra működni... persze lehet túl optimista vagyok ezen a téren.

@vorospimpernel: te meg szaladj le a gyógyszertárba, vedd be a nyugtatóidat, és ha kiment az agyadból a vérgőz, akkor írogass. Hogy nem köpi magát szembe az ilyen, ha tükörbe néz...?? Vedd költői kérdésnek, nem kell válaszolni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html