A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa kiemelte: Orbán Viktor magyar miniszterelnök "a provokáció nagymestere", a napokban "nihilistának, és tudom is én, még minek" nevezte őt, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és más politikusokat, köztük az EP liberális frakciójának vezetőjét, Guy Verhofstadtot.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter erre reagált, amikor Magyarország uniós tagságának megvonásáról beszélt. Ez a reakció ugyan "érzelmileg érthető", de "hogyan akarjuk kizárni Magyarországot, amikor azt sem tudjuk, hogy a briteknek miként kellene távozniuk" az EU-ból?

Ez az egész "tiszta ostobaság" - mondta Martin Schulz. A politikus pénteken találkozik Orbán Viktorral, és arról beszél majd vele, hogy "nincs értelme a kölcsönös provokációnak", mert az emberek nem azt várják a politikusoktól, hogy egymást provokálják, hanem azt, hogy megoldják a problémákat.

Meg kell oldani például az adóelkerülés problémáját, gondoskodni kell arról, hogy adózzanak végre a milliárdos nyereséget termelő multinacionális vállalatok. Így egyebek között arra is több pénz lenne, hogy "a városok és községek" jobban megbirkózzanak a menekültválsággal - tette hozzá az EP elnöke.

Az ilyen ügyekre kell összpontosítani, az pedig "nem vezet semmire", ha a politikusok egymás provokálásával vagy azzal foglalkoznak, hogy "ki kit hajít ki" az EU-ból - hangoztatta Martin Schulz.

Jean Asselborn a Die Weltben kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol "kerítéseket építenek háborús menekültek ellen", vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Szijjártó ismét kiakadt

Az ügyre természetesen reagált a magyar külügy is, Szijjártóék mai közleményét változtatás nélkül közöljük:"Jean Asselborn - hiába tagadja - aljas támadást indított Magyarország ellen. A magyar embereknek azzal a döbbenetes ténnyel kell szembenézniük, hogy az illegális bevándorlás veszélyeivel szembeni védekezés miatt az Európai Unión belülről is támadják az országot. A luxemburgi külügyminiszter és Martin Schulz EP-elnök hazánkat támadó szavai súlyosan mélyítik Európa válságát.Egy olyan nemzetet minősítenek "ellenforradalmárnak" és "az európai értékeken kívülállónak", amely nemzet forradalmat indított elnyomóival szemben, és a vérét adta a szabadságáért. Sőt, a magyarok a történelem során akkor is a vérüket adták, amikor Európát, az európai szabadságot védték.Jean Asselbornt és Martin Schulzot nem érdeklik a magyar emberek, és valójában nem érdekli őket a jogállam és a demokrácia sem. Csak az érdekli őket, hogy minél több illegális bevándorló érkezzen Európába.És persze jól ismerjük ezt a liberális felfogást: azt állítják, hogy bárki bármit mondhat, de, ha valaki nem azt mondja amit ők, kirekesztik, megbélyegzik. Ez elfogadhatatlan, ez nem európai viselkedés, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy Európa ne ebbe az irányba menjen tovább."