Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta: Orbán Viktor és "Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása". Kijelentette: mindenkinek ki kell szabadulnia az "álomgyárból", mert "szükségünk van Orbánra a téma megoldásához". Hozzátette: "az európai jog és a jogállamiság szabályaiból" kiindulva tárgyalt erről a magyar miniszterelnökkel, és a párbeszédet a következőkben "elmélyítik" majd.

A schengeni határállamokra, Görögországra, Olaszországra, Magyarországra hárul a legnagyobb feladat, segíteni kell őket - mondta Horst Seehofer. Beláthatatlan következményei lesznek, ha a tagállamok egymás támogatása helyett "egymásnak esnek" - húzta alá.

A bajor miniszterelnök a tartományi kormány válságülése, illetve azután nyilatkozott, hogy Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter vasárnap este bejelentette: a menekültválság miatt Németország ideiglenesen ismét visszaállítja a határellenőrzést. De Maiziere tájékoztatása szerint az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

Horst Seehofer nyilatkozatában kiemelte: a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása "nagyon fontos jelzés az egész világnak, és Németországon belül is". Az intézkedés bajor kezdeményezésre történt. Erről - mint közölte - telefonon állapodott meg Angela Merkel kancellárral és a szociáldemokrata Sigmar Gabriel alkancellárral. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása elkerülhetetlen volt, mert a "jogállamiság kapitulációja" fenyegetett az emberáradat miatt. A folyamatokat szabályozott mederbe kell terelni, "rendszerre, rendre, szabályokra van szükségünk" - jelentette ki a bajor miniszterelnök.

Horst Seehofer - aki egyben a szövetségi szinten a szociáldemokratákkal (SPD) nagykoalícióban kormányzó CDU/CSU pártszövetség kisebbik pártja, a CSU elnöke is -, aláhúzta: Németország elérkezett a lehetőségei határához.

A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nélkül "Törökország, a Közel-, és a Közép-Kelet valamennyi menekülttábora előbb-utóbb Németország területére került volna" - mondta.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter hozzátette: az ellenőrzés visszaállítása egyelőre határozatlan időre szól, és ha "kitérő mozgásokat" tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját.

Elmondta, hogy hétfő reggel 6 óráig leállították a vasúti közlekedést Németország és Ausztria között.

Németország a határellenőrzést a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 23. cikke alapján állította vissza, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

Augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett Münchenbe, többnyire Ausztrián keresztül vonattal. Csak szombaton nagyjából 13 ezren érkeztek a müncheni főpályaudvarra, vasárnap délutánig pedig további 4500-an.

Az embereket igyekeztek a szokásos eljárással, a tartományok közötti tehermegosztást szabályozó rendszer alapján elosztani a 16 tartomány között, de az utóbbi napokban egyre több tartomány jelezte, hogy már nem tud több menedékkérőt elhelyezni.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság br.de című hírportálján megjelent összeállítás szerint vasárnap csupán Hessen és Észak-Rajna Vesztfália jelezte, hogy kész átvenni embereket Bajorországtól.