Sikerként adják el a bukás receptjét az EU-s költségvetési vitában?

Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint az olasz kormány vitatott költekezési csomagterve lesz az európai gazdasági növekedés újjáélesztésének "receptje". Ez lényegében nem áll másból, mint megszorítások helyett költekezésből egy alulteljesítő gazdaságban. Az Európai Bizottság már visszadobta a Róma által beterjesztett költségvetést.
Szabó Dániel, 2018. november 5. hétfő, 12:28
Fotó: AFP - Carlo Hermann.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Financial Times című londoni gazdasági napilapnak kijelentette: a kontinens immár készen áll arra, hogy maga mögött hagyja a megszorításokat, és átvegye Donald Trump amerikai elnök deficitnövelő költségvetési hozzáállását.

Di Maio a brit lap által hétfőn közölt interjúban úgy vélekedett, hogy ha ez a recept Olaszországban beválik, "akkor európai szinten fogják azt mondani, hogy mindegyik országban alkalmaznunk kellene az olasz receptet".

A vezető olasz kormányzati politikus szerint Róma "nem arra játszik, hogy Olaszország túl nagy ahhoz, semhogy csődbe mehessen". "Hiszünk abban, hogy expanzív költségvetési politikával jelentősen csökkenthetjük a közadósság-rátát".

A politikus azt mondta, jóllehet nem ért egyet Donald Trumppal olyan kérdésekben, mint például a környezetvédelem háttérbe szorítása, meggyőződése ugyanakkor, hogy a fejlett gazdaságok közelítenek majd az amerikai elnök adócsökkentésekre és kiadásnövelésre épülő költségvetési politikájához. Di Maio szerint a következő tíz évben Európa is ebbe az irányba indul el, mivel az Egyesült Államok is errefelé tart.

"Az amerikai gazdaság 4 százalékkal növekszik Trump expanzív (költségvetési) politikájának hatására, amelyre mindenki azt mondta, hogy elhibázott. (Trump) növeli a deficitet, csökkenti az adóterheket és infrastrukturális beruházásokat hajt végre" - fejtegette az olasz miniszterelnök-helyettes.

Di Maio elmondta, az Öt Csillag Mozgalom tárgyalásokat folytat más európai pártokkal egy megszorítás-ellenes pártcsoport létrehozásáról az Európai Parlamentben (EP). Hozzátette, van egy "politikai osztály" Európában, amely évek óta ragaszkodik a megszorítások gazdaságpolitikájába vetett hitéhez, de a jövő évi EP-választások "majd jól felrázzák" ezt a politikai elitet.

Olaszország hitelminősítői megítélése mindazonáltal folyamatosan romlik az olasz kormány költségvetési tervei miatt.

A Standard & Poor's a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája megterheli az olasz gazdasági növekedést, és emiatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése.

A cég azzal számol, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó és nettó olasz szuverén adósságkötelezettségek aránya a következő három évben 128,5, illetve 123,2 százalék környékén marad.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service nem sokkal korábban az addigi "Baa2"-ről egy fokozattal "Baa3"-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést.

A "Baa3" minősítés a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody's innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát.

A Moody's is kiemelte indoklásában azt a véleményét, hogy a költségvetési politika expanzívvá válása miatt az olasz államadósság-ráta a GDP 130 százalékához közelítő jelenlegi szintek környékén marad a következő években, és ez potenciális sokkoknak teszi ki az olasz gazdaságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2018.11.05 12:37

Egy ilyen kisfütty ország, mint most a mienk lehet öntelt és tudatlan, de egy olyan, mint Olaszország ? Egy ország megy lopni, úgy tűnik erre bujtogatják. Költekezzetek, abból lesz a bevétele másoknak, oszt ne törődjetek vele, honnan jön a pénz ! Ez vakság, és hatalmas válsághoz vezet, ha magukra hagyják őket. És erre megy az egész. Ha hagyják, vége az EU-nak, ha meg nem, akkor bejött nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html