Soka adatra figyelhetnek a befektetők a héten

A következő héten számos makrogazdasági adat jelenik meg, különösen a feldolgozóipari és szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-indexből (BMI) lesz sok, de több vállalat is ekkor ismerteti majd negyedéves eredményét.
MTI-Eco, 2015. január 31. szombat, 09:36
Fotó: Reuters

Hétfőn az HSBC kínai januári feldolgozóipari BMI-jével veszi kezdetét a hét. A délelőtt folyamán a Markit Economics piackutató olasz, francia, német és eurózónás BMI adatokat ad ki. Délután az Egyesült Államokban megjelenik a személyi jövedelmek és kiadások decemberi statisztikája, az építőipari termelés decemberi adata, valamint az amerikai Institute for Supply Management (ISM) januári feldolgozóipari BMI-je.

Kedden nyugodtabb napra lehet számítani. A hétfői adatáradat után csak az Eurostat decemberi eurózónás termelői árindexe és az amerikai kereskedelmi minisztérium decemberi gyáripari megrendelésekről szóló jelentésének lehet nagyobb piacmozgató hatása.

Szerdán ismét a BMI-adatokon lesz a hangsúly. Az HSBC kínai, az ISM amerikai, a Markit Economics pedig az olasz, a francia, a német, és az eurózónás szolgáltató szektor beszerzésimenedzser-indexét ismerteti. Szintén szerdán jelenik meg az ADP adatszolgáltató januárra vonatkozó amerikai foglalkoztatottsági jelentése és az Eurostatnak a decemberi uniós kiskereskedelmi forgalomról szóló statisztikája.

Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését a Bank of England, a piaci várakozások szerint nem változik a jelenlegi 0,5 százalékos alapkamat. A kamatdöntés mellett a decemberi német gyáripari megrendelések statisztikájára és az amerikai külkereskedelmi forgalom számaira lehet számítani.

Pénteken a hivatalos januári amerikai munkanélküliségi és foglalkoztatottsági jelentés lesz a nap legfontosabb adata. A decemberi német ipari termelés valamint a decemberi francia és brit külkereskedelmi forgalom statisztikája kevesebb figyelmet kaphat a befektetők részéről.

A makrogazdasági adatok mellett Amerika után már Európában és Ázsiában is teljes gőzzel beindul a negyedéves jelentési szezon. A következő héten többek közt az Exxon Mobil, a Ryanair, a Sony, a General Motors, a Toyota, a BNP Paribas, a Daimler, a Twitter, a Walt Disney, a Hitachi, a Lenovo, a LinkedIn, a Whirlpool és a GlaxoSmithKline teszi közzé legfrissebb vállalati eredményeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK