Sokat buktak az arany miatt

A kirgiz GDP 7,8 százalékkal csökkent az idei év első két hónapjában éves összevetésben, miután az ipari termelésének javarészét biztosító arany- és ezüstkitermelés 56,5 százalékkal csökkent.
MTI, 2016. március 11. péntek, 15:39
Fotó: MTI/AP

Tavaly január-februárban még 8,9 százalékkal bővült a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság gazdasága.

A kirgiz statisztikai hivatal pénteken közétett jelentése szerint az export 39,9 százalékkal esett vissza januárban, ezen belül az arany kivitele több mint 75 százalékkal csökkent.

Az ország legnagyobb aranybányáját üzemeltető Kumtor Gold Co. januárban azt közölte, hogy 14,9 és 16,5 tonna közötti mennyiségű aranyat hozhatnak felszínre idén a tavaly kitermelt 16,2 millió tonna után. A lelőhely geológiai adottságai miatt azonban majd a második félévben sokkal több aranyat tudnak kibányászni.

A Kumtort nem számítva a kirgiz GDP 0,1 százalékkal csökkent január-februárban éves összevetésben. Az aranybányászat mellett a kirgiz gazdaság teljesítménye nagyban függ az Oroszországban vendégmunkásként dolgozó kirgizek hazautalásaitól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.03.11 16:44

Köszönjük a kirgizi tájékoztatást, biztosan sokakat érdekel és érintettek a kirgiz GDP alakulásában. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html