Sokat vásároltak a japánok

A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban Japánban, de a júniusinál lassabb volt a növekedés üteme.
Szász Péter, 2017. augusztus 30. szerda, 14:16
Fotó: Napi.hu

Kevesebbet költöttek ruhára és autóra, ám a közgazdászok bíznak abban, hogy a feszes munkaerőpiacnak köszönhetően a fogyasztói kiadások hamarosan egyre erősebb ütemben fognak emelkedni.

A gazdasági minisztérium szerdán közölt adatai szerint éves összevetésben 1,9 százalékkal növekedett a kiskereskedelmi forgalom júliusban az előző havi 2,2 százalék után. Már a kilencedik egymást követő hónapban mértek éves szinten bővülést, ráadásul a júliusi mérték meg is haladta az elemzői előrejelzések 1,1 százalékos mediánját.

Júniushoz képest is nőtt - 1,1 százalékkal - a kiskereskedelmi forgalom, jócskán meghaladva a júniusban mért 0,2 százalékot, illetve az elemzők által várt 0,3 százalékot.

A szigetország teljes gazdasági teljesítményének 60 százalékát teszi ki a privát fogyasztás. (Emelkedett a japán export)

Egyes elemzők attól tartanak, hogy az augusztus gyenge hónapnak bizonyulhat, mivel a heves esőzések miatt sokan otthon maradtak. Ráadásul a fogyasztók bizalmát alááshatja az észak-koreai rakétakísérletek miatti feszültség is.

A japán gazdaság két éve a leggyorsabb ütemben nőtt az idei második negyedévben. Az előző negyedévihez képest 1,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben mért 0,3 százalék után. Éves összevetésben 4,0 százalékkal nőtt a gazdaság április-júniusban, míg január-márciusban 1,5 százalékkal.

A növekedés motorja a belső fogyasztás és a tőkeberuházások emelkedése volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK