Sokkoló hírek érkeznek ismét Bukarestből, az EU egyik tagállamának alkotmánybírósága immár másodszor kényszerül arra, hogy a Velencei Bizottsághoz forduljon függetlenségének védelmét kérve - írta Gianni Buquicchio az Európa Tanács jogi szaktestületének elnöke kedden, az intézmény honlapján. Buquicchio szerint elfogadhatatlan, ami Bukarestben történik, és határozottan felszólította a romániai hatóságokat, hogy tartózkodjanak a nyomásgyakorlástól.

A bukaresti alkotmánybíróság hétfőn ismételten arról tájékoztatta a Velencei Bizottságot, hogy a taláros testület függetlensége, sőt a tagok személyes biztonsága is veszélybe került, mivel a hatalmon lévő politikai elit megfélemlítéssel és fenyegetések árán próbálja kicsikarni a számára kedvező döntéseket.

A román alkotmánybírák súlyos döntés előtt állnak, augusztus 31-ig dönteniük kell arról, hogy a Traian Basescu menesztéséről szóló népszavazás érvényes volt vagy sem.

Eközben az országban vizsgálódó IMF, EU és a Világbank közös delegációja is aggodalmát fejezte ki az egyre mélyülő politikai válság miatt. Erik de Vrijer delegációvezető szerint a jelenlegi politikai állapotok súlyos csapást mérnek az ország gazdaságára. A szakember szerint ugyanakkor biztató, hogy Bukarest ismét megerősítette, hogy elkötelezett a nemzetközi hitelezők programja mellett, értékelte hogy a kormány kézben tartja az inflációt és a költségvetés egyensúlyát. A politikai belháború hatására azonban csökken a befektetői bizalom, ami tovább gyengítheti a lej árfolyamát és drágítja a büdzsé finanszírozását is. A delegáció Crin Antonescu Románia ideiglenes államfőjével is találkozott, aki a megbeszélést követően kijelentette: a politikai válság nem befolyásolja a tárgyalásokat, a vállalt kötelezettségeket teljesíti Bukarest.

Időközben Victor Ponta miniszterelnök szigorúan megtiltotta a tárcavezetőknek, hogy az IMF felülvizsgálata kapcsán nyilatkozzanak. A félreértések elkerülése végett a miniszterek nyilatkozatai csak a pénzügyminisztérium jóváhagyása után kerülhetnek nyilvánosság elé - mondta Ponta.

A politikai feszültségek ellenére a lej erősödni tudott, és négyheti csúcsot döntött az euróval szemben. Elemzők agresszív jegybanki (BNR) intervenciót sejtenek a háttérben. A pénteken elért 4,6481 lejes rekord magas szint után a hivatalos euróárfolyam 4,5378-ig gyengült kedden. Egy dollár 3,6582, egy svájci frank 3,7771 lejbe került.