Soros megkongatta a vészharangot

Soros György szerint a kínai gazdaság masszív hitelnövekedésre alapuló gazdasága erősen emlékeztet arra, amilyen az amerikai gazdaság volt 2007-2008-ban, a hitelválság kirobbanása előtt.
Napi.hu, 2016. április 21. csütörtök, 09:33
Fotó: MTI/EPA

A kínai gazdaságban tapasztalt hatalmas márciusi hitelállomány növekedés figyelmeztető jelként értelmezhető - mondta Soros György tegnap egy New-York-i konferencián a Bloomberg tudósítása szerint. A friss adatok szerint Kínában, csak márciusban 362 milliárd dollárnak megfelelő új hitel kihelyezése történt meg, ez mintegy 60 százalékkal magasabb az elemzők által vártnál, s Soros szerint arra utal, hogy a kínai vezetés a növekedést preferálja a hitelboom megfékezése helyett.

Ami jelenleg Kínában zajlik, az erősen emlékeztet arra, ami 2007-2008-ban történt a pénzügyi válságot megelőzően az Egyesült Államokban. A bankok által nyújtott új hitelek nagy része csak arra volt jó, hogy az amúgy is rossz hiteleket refinanszírozzák és életképtelen vállalatokat tartsanak életben - mondta a milliárdos befektető.

Ezt hatalmasra fújták

Soros amúgy nincs túl jóban a kínai vezetéssel. Davosban úgy nyilatkozott, sok ázsiai deviza esésére fogad, mivel szerinte a kínai gazdaság kemény földet érése gyakorlatilag elkerülhetetlen. A kínai állami hírügynökség erre válaszul szerkesztőségi cikkben cáfolta állításait. Szerintük Soros már sokszor állt elő hasonló előrejelzéssel a múltban is.

A kínai gazdaság a számok alapján márciusban lendületet tudott venni, a sok kihelyezett új hitel ugyanis lökést adott az ingatlanszektornak. Az ingatlanárak a legfontosabb városokban emelkedtek, Sencsenben az újépítésű lakóingatlanok ára éves szinte 62 százalékkal ugrott meg. Soros szerint a kínai ingatlanpiacon buborék alakult ki, amely még néhány évig életben tarthatja magát, mint ahogy az 2005-2006-ban történt az Egyesült Államokban. Szerinte a problémák nagyobb része az elmúlt években keletkezett, mostanra a folyamat parabolisztikussá vált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laatoo, 2016.04.21 10:38

@laatoo: Ringer György jobb lett volna mint a Soros.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2016.04.21 10:16

Soros miért nem ment inkább harangozónak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html