Soros: tragikus hiba kilépni az Európai Unióból

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból. Úgy véli, nincs olyan, hogy jó válás, mert egy ilyen folyamat mindig pusztító. Nagy-Britannia pedig sokat veszít a kilépéssel - írta a magyar-amerikai dollármilliárdos a Mail on Sunday című konzervatív, erőteljesen EU-ellenes irányvonalú vasárnapi brit lapban.
Szabó Dániel, 2018. február 11. vasárnap, 15:08
Fotó: Napi.hu

Soha nem rejtettem véka alá, hogy ellenzem a brexitet, ki kell állnom a véleményem mellett. Ebben pedig megerősített egy pár nappal ezelőtti vacsoraparty - így kezdi a Daily Mail vasárnapi kiadásában megjelent írását Soros György, miután a héten többen támadták amiért 400 ezer fontot (150 millió forintot) adott az EU-ban maradás melletti kampányra az elmúlt héten. A célja állítólag az, hogy leállítsa a kilépési folyamatot, publicisták és a távozást támogatók sora ezért támadni kezdték a milliárdost.

Cikkét azzal kezdi, hogy visszautasítsa a vádakat, hogy a támogatásával, mely az uniós tagságot propagálja aláássa a demokráciát. Elsőként a hátteréről mesél, és arról, hogy miért elkötelezett Nagy-Britannia mellett. Ennek oka, hogy menekültként itt fogadták be, amikor a holokauszt és a kommunizmus elől az Egyesült Királyságba szökött. Kilenc évet töltött az országban, ahol bevallása szerint anglofíl lett.

Szerinte emellett semmi baj nincs azzal, hogy külföldiként véleményt nyilvánít egy brit politikai ügyben: a brexit-pártiak például az amerikai médiamogul és milliárdos Ruppert Murdoch támogatását nem utasítják el.

Miért volt hülyeség a kilépésről szavazni?

A brexit előtt az Egyesült Királyság a lehető legjobb helyzetben volt: tagja volt az EU-nak, anélkül, hogy bevezette volna az eurót. A tagságról szóló népszavazás lehetővé tétele végzetes hiba volt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a referendumokon gyakran rossz döntéseket hoznak. A gátlástalan agitátorok által elcsábítottak kihasználják az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a jelenlegi helyzettel, de nem szólnak a későbbi következményekről. Az a tény, hogy a feltételek nem kielégítőek, nem jelenti azt, hogy nem tudnak rosszabbul lenni - folytatja cikkét.

A magyar származású üzletember úgy látja, hogy a brexittel mindenki veszít: Nagy-Britannia az EU nélkül gyengül, míg Európa nehezebben újulhat meg a kontinens harmadik legnagyobb gazdaságának pressziója nélkül. Az államszövetség emellett elveszíti a liberális gazdaságpolitika legerősebb képviselőjét is. A britek pedig súlytalanná válnak a világ színpadán az EU nélkül.

"Az egy illúzió, hogy két év alatt végezni lehet a kilépéssal. Ez legalább öt vagy még több évet igényel. Ez a folyamat megváltoztatja a felek kapcsolatát Nagy-Britannia és Európa a barátokból ellenségekké lesznek, legalábbis az átmeneti időszak alatt. A népszavazás előtt Nagy-Britannia gazdaságilag jobban működött, mint Európa többi része. De ez most megfordult, a kontinentális gazdaságok előre haladtak, míg Nagy-Britannia pedig lemaradt" - írja Soros.

Szerinte ezek a hatások a következő félévben csak felerősödnek, de ami a legnagyobb baj: az EU és az Egyesült Királyság egymással lesz elfoglalva, lekötik az erejüket, amely Vlagyimir Putyin és Oroszország befolyásának növekedését eredményezheti. Ez pedig csak növelheti azoknak az embereknek a táborát, akik az unión belül ellenségként kezdenek tekinteni az unióra.

Megosztottság megosztottság hátán

Nemcsak nemzetközileg megosztó a brexit: a briteknél generációs törést okozott, hogy az idősek elutasították a tagságot, míg a fiatalok lelkesen maradnának a közös Európa részei.

"Az idősek szavazatai meghatározzák azoknak az embereknek a jövőjét, akik még megélik azt" - fogalmazott Soros György.

Mivel ezek alapján a brexit egyértelmű veszteség és önkárokozás Nagy-Britanniának, szerinte érdemes újra szavazni a kérdésről. Azért is, mert ha most kilépnek, nem lesz visszaút.

Viszont a helyzet megváltoztatásához nem elég pusztán egy 52-48 százalékos többség, ahogy a kilépésnél. Az emberek nagyobb hányadának kell támogatnia a maradást, amely minden fél elemi érdeke.

A fotó forrása: OSF.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.12 16:59

@zana: Látom, azóta se bírtál belenyugodni az angol nép döntésébe. Toporzékolj hát, mint egy dacos óvodás, visíts, zene a füleinknek...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.02.12 16:51

Farage csak 65 millió ember sorsával játszott felelőtlenül. Bűnöző!
Már eddig rengeteg pénzébe került az országnak ez a görény.
Mások tanulhatnak ebből, ez a pozitív hozadéka az ügynek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.02.12 14:26

@zana: "Ha már szélhámosokról beszélünk, hol van Farage? "
Elvégezte a küldetését. Mit várnál tőle te szerencsétlen? Milyen felelősségről beszélsz? Ja te sem tudod, csak olvastad valamelyik toporzékoló, hisztériázó elvtársadtól, aztán jól hangzik.

"az utóbbi évtized legfontosabb és legsikeresebb brit politikusa. Lemondása lyukat hagy a politikai rendszerünkben. Hatalmas intelligenciával, üdítően liberális megközelítéssel ő építette a UKIP-et fel a semmiből, és tette a harmadik legnagyobb párttá, sikerült a legfontosabb ambíció ? lásd az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból." The Spectator

"Az bizony, tragikus! "
Jól van móricka, ügyes vagy. Szépen felmondtad a leckét. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2018.02.12 11:04

@zana:
Pont olyan "Rendes" mint a gazdád!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.02.12 10:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html