Spekulánsok dönthetnek majd a víz áráról, a levegő még ingyen van

Hamarosan tőzsdei árucikké válik a víz, végleg megfosztva az élet nélkülözhetetlen kellékét attól az imázsától, hogy az emberek korlátlanul rendelkezésre álló erőforrása, hogy bősége isteni áldás, hiánya pedig az égiek büntetése.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 25. péntek, 14:55
Fotó: Pixabay

Hamarosan elindítja határidős vízkontraktus-kereskedését a Chicagói Kereskedelmi Tőzsde (CME) és a Nasdaq - adta hírül a Wall Street Journal. Ez lesz az első alkalom, hogy az egyik legelemibb természeti kincs, erőforrás árupiaci termékké válik. Az üzleti lap szerint a farmereknek eddig csak arra volt módjuk, hogy könyörögjenek az égieknek az esőért, hamarosan azonban arra is lehetőségük lesz, hogy a szárazság okozta pénzügyi károk ellensúlyozására határidős hedge-üzletek kössenek a vízre.

A két tőzsde még idén el akarja indítani új termékét, ez azt jelenti, hogy a farmerek, a spekulánsok és bárki más spekulálhat a víz árára, akárcsak az olaj, a réz, az arany, a szója vagy a kukorica esetében. A farmereknek és a feldolgozóipari vállalatoknak, azaz a nagy vízfogyasztóknak a víz áringadozása ellen kínálhat védekezési eszközt az új tőzsdei termék, emellett kockázatkezelési eszközként szolgálhat bárkinek, aki a tőzsdére viszi a tőkéjét.

Meghatározott hely és mennyiség

Az infláció, a klímaváltozás okozta váratlan költségek ellensúlyozására is érdemes lehet vízkontraktusokat kötni - véli Lance Coogan, a brit Veles Water Ltd. pénzügyi szolgáltató vállalat vezérigazgatója. Ez a cég dolgozta ki és egy ideje már számítja is azt az indexet, amelynek jövőbeni értékére "fogadhatnak" a befektetők. A cégvezető úgy véli, itt volt már az ideje, hogy a világ legfontosabb természeti erőforrása, amely eddig hiányzott az árupiacok kínálatából, végre adható és vehető legyen.

A vásárlók persze nem egyszerűen a víz árát próbálják majd eltalálni, hanem egy jól körülhatárolt területen adott mennyiségű víz árát. A Veles Water indexe Kalifornia állam vízpiacát követi, azaz egy olyan térségét, amelynek óriási a lakossága, és ahol kiterjedt mezőgazdasági termelés folyik. Ezzel Kalifornia az USA "legszomjasabb" állama.

A kontraktusokat dollárban adják meg, a mértékegység (ami az olaj esetén a hordó) egy acrerláb (acre-foot) lesz, ami 325 851 gallon, azaz 1234,04 köbméter. Ennyi víz kell egy egységnyi terület megfelelő vízellátásához egy láb (30 centiméter) mélységben.

Ennyi volt a múlt héten

Egy acreláb víz ára a Nastaq Veles California Water Indexe szerint 526,40 dollár volt. Ez 25 százalékkal alacsonyabb a nyár eleji árnál. Korábban az index értéke a háromszorosára nőtt, ugyanis Kaliforniát történelmi szárazság sújtotta februárban és tavasszal. Az árat az előző hét vízvásárlásaiból számolják, amelyek az állam felszíni vizeiből, illetve három medencéjében a talajvízből nyert vízre vonatkoznak. A Veles 2018 októberétől számolja indexét.

A Nasdaq korábban is próbált kísérletezni a víz kereskedésével, ám nem volt olyan mutató, amely kellően sok, és kellően hosszú ideje gyűjtött adatra, ugyanarra a területre és vízmennyiségre vonatkozott volna. Emiatt átláthatatlan volt a piac: a befektetők tudhattak arról, hogy mások milyen üzleteket kötöttek a vízzel, de nem láthatták az összes piaci szereplőt, mármint az összes vásárló és eladó tevékenységét kifejező számokat.

Ez oldódik meg a Veles indexére indított kereskedéssel, amelyben akár két évre előre lehet spekulálni.

HOZZÁSZÓLÁSOK