Szakadhat a svájci frank

Az aranytartalékok növeléséről szóló svájci népszavazás közeledtével a befektetők elkezdtek a berni jegybank ellen játszani, aminek eredményeként a frank/euró árfolyam hajszálnyira megközelítette az 1,2-es árfolyamgátat. A meccs az elemzők szerint nem lefutott.
Napi.hu, 2014. november 10. hétfő, 15:32

Erősödésnek indult a frank, miután közeledik november vége, amikor a svájciak szavaznak arról, hogy jegybankjuk növelje-e az arany súlyát devizatartalékai rovására - jelentette a Bloomberg. A hét első napján a svájci valuta 1,20248 frank/euróra erősödött - ilyen szinten utoljára 2012. szeptember elején járt. Ez volt az utolsó olyan alkalom az elmúlt bő két évben, amikor a Svájci Nemzeti Banknak (SNB) be kellett avatkozni az árfolyamgát védelme érdekében.

Az SNB 2011 szeptemberében jelentette be, hogy kész korlátlan frankeladásokkal megvédeni az 1,2-es átváltási arányt. Ezt megelőzően az euró létét is megkérdőjelező európai adósságválság miatt roham indult a biztonságos menedéknek számító frankért, olyan szintre erősítve a svájci valuta árfolyamát, ami teljesen versenyképtelenné tette az alpesi ország vállalatait.

Gond lehet a növekvő eurókínálat

Az ezt követő csetepatéban a befektetők tesztelték az SNB ellenálló-képességét, 2012 áprilisában 1,9995-ig erősítve a frankot. A jegybank visszavágott, és azóta nem volt újabb nyílt ütközet a felek között. Most azonban elemzők szerint fordulhat a kocka: részben az Európai Központi Bank (EKB) monetáris enyhítése, részben a referendum pozitív kimenetele relatíve meggyengítheti az eurót.

Az arannyal kapcsolatos népszavazást a Svájci Néppárt kezdeményezte, amely úgy véli, növelné a nemzeti vagyont, ha az SNB a jelenlegi nyolc százalék helyett tartalékai 20 százalékát tartaná a sárga nemesfémben. Ráadásul az ehhez szükséges rudakat Svájcba kellene szállítani. A gond az, hogy ha a szavazók a referendumon igent mondanának erre az ötletre, akkor a jegybank kénytelen lenne euróért aranyat vásárolni, és a megnövekvő eurókínálat a világ minden devizájával - így a frankkal szemben is - gyengítené a közös európai valutát.

Jönne a nyomás

Nem véletlen, hogy Thomas Jordan, az SNB elnöke a hét végén azt mondta a Neue Zürcher Zeitungnak, hogy az aranytartalék növelése felhívás keringőre: arra ösztönözné a devizakereskedőket, hogy a frank ellen spekuláljanak. Két október végi közvélemény-kutatás homlok egyenest ellentétes eredményt hozott a referendummal kapcsolatban: az egyik szerint igent mond a szavazók 44 százaléka és nemet 39 százalékuk, míg a másik szerint 38 százalékon állnak az igenek és 47 százalékon a nemek.

Sok múlik a részvételi arányon - véli Geoffrey Yu a legnagyobb svájci bank, az UBS Londonban dolgozó devizastratégája. Abban a valószínűtlen esetben, ha a javaslat átmenne, azaz köteleznék az SNB-t aranytartalékai két és félszeresére emelésére, biztos, azonnal nyomás alá kerülne az árfolyamgát. Silvia Opplinger, az jegybank szóvivője nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy milyen stratégiát követne a bank, ha fel kellene adni az árfolyamkorlátot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2014.11.13 12:53

@melos:
Pénznyomtatás alatt értek minden olyan pénzteremtést, ami a központi bank likviditásnöveléséből származik, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

"inkább árfolyamveszteséget akartál mondani. "
Nem, ugyanis ott az 1.2-es gát. Ennél csak gyengébb lesz a frank az EUR-hoz képest.

"Akkor az EURCHF-ben nekik árfolyamveszteség és nem árfolyamnyereség."
1000CHF-ért vesz 1.2-n 833.3EUR-t, ha visszamegy 1.25-re, az 1000CHF-et vissza tudja venni 800EUR-ért. Az árfolyamnyeresége tehát 33.3EUR, vagy 41.625CHF.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.11.13 12:03

@rw2:

"Viszont ha nyomtatott pénzből veszi az EUR-t, akkor egyrészt simán mehetnek vele lefele,"

Ilyen szinten nem ún. "nyomtatott pénzzel" kereskednek. ;-)

" másrészt az EUR-on hatalmas árfolyamnyereségük lesz"

inkább árfolyamveszteséget akartál mondani.
Ugyanis ők nem "termelik az EUR"-t, hanem CHF / ill. "CHF alapú fedezet" ért veszik, ha az EUR erősödni kezd a CHF-fel szemben:

tehát technikailag eladják a CHF-et EUR-ért 1,2-n, ha az EUR később erősödik CHF-el stb-vel, mondjuk mondok valamit 1,25-ig.
Akkor az EURCHF-ben nekik árfolyamveszteség és nem árfolyamnyereség.

Ha ráadásul az arany is tovább esik, akkor az pedig dupla árfolyamveszteség.

"Az arany árfolyamveszteségről meg egyrészt majd a pógárok népszavaznak,"

Ez nyílván így van, mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni.
Csak ennyi erővel adhatnák nekem is a fölös CHF-jüket, hasznosabban elkölteném. :-))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.11 11:56

@melos:
Viszont ha nyomtatott pénzből veszi az EUR-t, akkor egyrészt simán mehetnek vele lefele, azaz tarthatják az 1.2-es árfolyamot. Másrészt, annyi további EUR-t vehetnek amennyi tintájuk csak van a nyomtatóban (végtelen).

Az arany árfolyamveszteségről meg egyrészt majd a pógárok népszavaznak, így az ő dolguk, másrészt az EUR-on hatalmas árfolyamnyereségük lesz ha vége a mizériának, ami vélhetően fedezi az aranyon szenvedett veszteségeiket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2014.11.10 18:34

@rw2:

"EUR-ért vesz aranyat. "

Ha szép nagy tételben vesz, akkor azért meglátszik az EUR gyengülés nem csak arannyal, minden mással szemben is.

És azért 2012-ben bizony keményen támadták az 1,20-at. Talán nem kellene magukra húzni a fél világot, mikor megint ott toporog a sávszélen az árfolyam, pláne ha Draghi mester is úgy dönt, borít megint valamit.

Ráadásul ha az arany árfolyama tovább esik, akkor jó sok pénzt kidobnak az ablakon.
és az SNB ebből adódó esetleges (árfolyam-)veszteséges működését a svájci pó'gároknak kell majd finanszírozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.11.10 18:20

@Mercury: Eddig is ezt csinálták az árfolyamvédelemmel, és épp nem az infláció a legnagyobb gondjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html