Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton a Princeton egyetem közgazdász professzora nyerte el a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért. A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda.

Angus Deaton 1945. október 19-én született Edinburghban. A brit-amerikai kettős állampolgár a Princeton Egyetemen a közgazdaságtan és nemzetközi kapcsolatok professzora.

Deaton a világban létező extrém szegénység, a kevesebb mint napi egy vagy két dollárból élők felmérésének technikájáról és az adatok megbízhatóságáról folytat kutatásokat, különös tekintettel az indiai National Sample Survey (NSS) által végzett háztartási felmérésekre. Kutatásai emellett kiterjednek a társadalmi helyzet, az egészség, a jövedelem és a végzettség összefüggéseire és nemzetgazdasági hatásaira is.

A közgazdasági Nobel-emlékdíjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából alapította a svéd központi bank, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A központi bank által alapított, idén 47. alkalommal kiosztott kitüntetést a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. A kitüntetettek száma 76, közülük 24-en kapták egyedül, 17 alkalommal ketten, 6 alkalommal hárman megosztva - derül ki az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállításából.

A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920-2000) ismerték el megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjal "a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért".


Az elmúlt tíz év közgazdasági Nobel-emlékdíjasai

  • 2005 - Az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann "a konfliktus és az együttműködés a játékelméletben" témakörében folytatott kutatói munkásságukért, a kereskedelmi és üzleti konfliktusok elkerülését segítő játékelméleti elemzéseikért.
  • 2006 - Az amerikai Edmund S. Phelps makroökonómiai elemzéseiért, amelyek hozzájárultak a gazdaságpolitika rövid és hosszú távú hatása közötti összefüggések megértéséhez.
  • 2007 - Az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson a mechanizmustervezés elméletét megalapozó munkásságukért.
  • 2008 - Az amerikai Paul Krugman a nemzetközi kereskedelem mozgásainak és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért.
  • 2009 - Az amerikai Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson a gazdasági kormányzással foglalkozó elemzéseikért.
  • 2010 - Az amerikai Peter Diamond és Dale T. Mortensen, valamint a brit Christopher Piassarides az egyszerre jelenlévő magas munkanélküliség és a betöltetlen állások összefüggéseinek, valamint a szociálpolitika munkanélküliségre gyakorolt befolyásának vizsgálatáért.
  • 2011 - Az amerikai Thomas J. Sargent és Christopher A. Sims "az ok és okozat a makrogazdaságban" területén végzett empirikus kutatásaikért.
  • 2012 - Az amerikai Alvin E. Roth és Lloyd Shapley a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért.
  • 2013 - Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller amerikai közgazdászok azokért az empirikus kutatásokért, amelyekkel - egymástól függetlenül - azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előre jelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.
  • 2014 - Jean Tirole francia közgazdász a piaci erők elemzéséért, amellyel "rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik".