Lefújta a szél a kontinensről Portugáliát

"A szél változik, de mindig fúj valahol Európában" - áll a 15 ezer adatpontról begyűjtött információkkal napi szintű prognózist jelentő európai szélenergia szövetség beköszönő oldalán. Tegnap Portugália beelőzte a németeket.
Szabó M. István, 2018. december 20. csütörtök, 11:38
Fotó: Napi.hu

December 19-én az Európai Unió tagországaiban termelt szélenergiát összesítve az mondható, hogy az áramkereskedelemben a szélenergia részaránya 13,5 százalékig jutott. Ez önmagában talán nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy miközben az energiaéhség nem csillapodott a kontinensen, tavaly ez a mutató még 11,6 százalékon állt, a változás érzékelhető szintet mutat.

Mindez az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA - European Wind Energy Association) honlapján olvasható. Az adatok szerint az EU energiaigényének kielégítésében szerepet vállaló szélenergia 2018. december 19-én a szárazföldi (onshore) szélerőművek részéről 1154 GWh, a tengeri (offshore) platformok részéről 233 GWh termelési volumennel szállt be az európai termelésbe.

A térkép azt mutatja a tegnapi termelési adatok alapján, hogy Portugália kiemelkedően teljesítve, 32,5 százalékos (51,8 GWh) rekordot produkált. Ami Magyarországról nézve azért is érdekes, mert mindezt a portugálok kizárólag onshore szélfarmokon termelték meg.


Mennyi szélenergia volt tegnap Európában?


A szárazföldi szélerőművek nem csak Portugáliában működnek jól együtt a rendszer többi erőművével, hanem Spanyolországban (200,7 GWh) és Franciaországban (131,7 GWh) is. És bár Németországról az az általános kép él nálunk, hogy az ország tengeri szélerőművekben "sokkal erősebb", a tegnapi eredmények épp az ellenkezőjét mutatják. Az onshore 347,9 gigawattórás termelési értékére az offshore "csupán" 109,7 GWh-val tudott válaszolni.

Szélenergia termelési volumen - országonként (2018.12.19.)

Ennél a nagyjából 75:25 százalékos osztozkodásnál még az Egyesült Királyság is kiegyenlítettebb produkcióra (60:40) volt képes - igaz, alacsonyabb össz-volument produkálva (92,8 GWh onshore termeléshez 63,1 GWh offshore adódott).

A szélenergia aránya az EU tagországok villamos energia mixében

Magyarország 2,2 GWh szélenergiát termelt meg tegnap - ezzel éppen még bekerült a mennyiség alapú Top 20-ba. Az energia mixből kiharapott szeletet illetően azonban továbbra is a "sehol sem vagyunk" a helytállóbb minősítés: az elért 1,6 százalékos arány még a 20. helyen álló Finnországtól (2,2 százalék) is messze van.

A 329 MW magyarországi szélerőmű-kapacitást eddig egyetlen alkalommal, 2006-ban kiosztott kvóták alapján építették meg. Az utolsó szélturbinát mintegy öt évvel később kapcsolták rá a hálózatra. Változást az hozhat, ha a 2019 elejére ígért új megújuló energiás tendert az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem kizárólag napelemekre, hanem szélerőművek építésére is  elkészítik és kiírják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

konrada, 2018.12.20 15:17

Én ezt nem is értem! Portugália annyi, mi meg ennyi??!

Ja, hogy az a tetején egy térkép: így már értem.;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.12.20 12:18

@luki44: "A termeles 2,2GW volt mig a beepitet szeleromu kapacitas 329 MWh."

Lukikám... nem fordítva tesó? Nem a beépített teljesítmény a kW, és a termelés a kWh... Szerintem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2018.12.20 12:15

Egeszen jo a hatasfoka. telepitet 7,9GW/nap ol termelt 2.2GW/nap, Jelzem a cik iroja kicsit keveri a mertekegysegeket (GW vs. GWh). A termeles 2,2GW volt mig a beepitet szeleromu kapacitas 329 MWh.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html