Ki a felelős a szmogért? Eljárás indult

Szerbiában eljárást indított a környezetvédelmi minisztérium ellen egy jogvédő, mert úgy véli, valakinek felelnie kell azért, hogy hosszú ideje belélegezhetetlen a levegő több városban.
Barabás Júlia, 2020. január 14. kedd, 20:30
Fotó: Shutterstock

A szerbiai polgári jogvédő, Zoran Pasalic ellenőrzési eljárást indított a környezetvédelmi minisztérium ellen, mivel Szerbia több városában is már hosszabb ideje a megengedettnél jóval magasabb a légyszennyezettség - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Az ombudsman válaszokat követel a minisztériumoktól a tényekről, valamint a szennyezettség körülményeiről.

Az ombudsman közleménye emlékeztet arra, hogy már 2018-ban hivatalosan megállapították, hogy Belgrádban, Kraljevón, Valjevón, Kragujevacon, Szabadkán, Szávaszentdemeteren, Pancsován, Uzicén, Smederevón és Kosjeriæen a levegő minősége a III. kategóriának felel meg, ami azt jelenti, hogy a megengedett értéknél szennyezettebb.

A minisztériumnak tizenöt napja van válaszolnia az ombudsman kérdéseire. A válaszok elolvasása után a polgári jogvédő értesíti majd a közvéleményt a következő lépésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.01.15 00:16

Söpörjünk inkább a saját házunk táján: kis hazánk túlnyomó részén is hatalmas a szmog. Két fő oka van a szilárd tüzelőanyagok elégetése és a közlekedés. Az elsőn segítene némi gázárcsökkentés: sokan nem tudják megfizetni a gázfűtést(pedig be van vezetve a házukba!) és ezért minden egyébbel fűtenek. A másodiknál az a gond, hogy a hatóságok - valószínűleg némi baksisért - olyan súlyosan légszennyező járműveket is a forgalomba engednek, amelyeknek már régen a bontóban lenne a helyük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html