Szijjártó: Nem változtatjuk meg Egyiptom biztonsági besorolását

Magyarország nem változtatja meg Egyiptom biztonsági besorolását az utazási javaslatokkal kapcsolatban, egészen addig, amíg nincsenek egy ilyen lépést megkövetelő információk birtokában - mondta szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közösen Kairóban tartott sajtótájékoztatóján az egy hete történt légi katasztrófával kapcsolatban.
MTI, 2015. november 7. szombat, 13:59
Fotó: Napi.hu

"Természetesen nagyon szoros figyelemmel követjük az itt zajló eseményeket, és az (egyiptomi) külügyminiszter úr afelől biztosított minket, hogy olyan biztonsági intézkedéseket hoztak, amelyek nyomán garantálni tudják az ideérkező turisták biztonságát" - mondta. Ugyanakkor hozzátette: "ha olyan információink lesznek, amelyek miatt módosítunk kell az utazási javaslatokon, akkor azt természetesen meg fogjuk fontolni, de egyelőre erről nincsen szó."

Szijjártó rámutatott, hogy Egyiptom gazdasági és biztonsági stabilitása közös európai és magyar érdek. Hangsúlyozta: "Egyiptomnak stratégiai szerepe van a közel-keleti és az észak-afrikai helyzet stabilitása, valamint az Iszlám Állam elleni harc eredményessége szempontjából is, ezért az ország stabilitása és erőssége mind Magyarországnak, mind pedig Európának gazdasági és biztonsági érdeke."

Az észak-afrikai ország gyengélkedő gazdasága jelentősen függ az idegenforgalomtól, amelynek egyik legfőbb célpontja a Vörös-tenger partján fekvő Sarm-es-Sejk.

Az Iszlám Állam egyiptomi ága néhány órával a katasztrófa után közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy egy általuk elkövetett merénylet okozta a szerencsétlenséget. A körülményeket vizsgáló szakértői csoport mindeddig nem nevezte meg Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépet érő tragédia okát, ennek ellenére több ország elővigyázatosságból leállította a közkedvelt üdülőközpontba induló járatait.

Szijjártó továbbá elmondta: Egyiptom stabilitása a térség konfliktusainak elrendezéséhez is nélkülözhetetlen, márpedig ezek a legfontosabb okai az Európát egyre nehezebb erőpróba elé állító migrációs válságnak. Szíriában, Irakban és egyes térségbeli országokban olyan a helyzet, hogy emberek százezrei és milliói indulhatnak el rövid időn belül Európa irányába.

"Illegális migránsok tízezrei léptek az Európai Unió területére naponta. Ez nagyon rövid időn belül elviselhetetlen terhet fog jelenteni az EU számára" - mondta.

A külügyi és külgazdasági miniszter kiemelte, hogy bár sok részlettel kapcsolatban eltérőek az egyes európai államok elképzelései, abban egyetértenek, hogy fel kell lépni a tömegmigrációt kiváltó okokkal szemben. "Ehhez stratégiai szövetségesekre van szükségünk (...) Egyiptomra, mint az egyik kulcsfontosságú stabilizációs tényezőre tekintünk, és nagyra becsüljük a térségben elért ezirányú eredményeit" - mondta.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter hangsúlyozta: "a migrációs válsággal kapcsolatban a nemzetközi megállapodásoknak megfelelően kell eljárni, természetesen az emberi jogok betartását szem előtt tartva, az érintettek szenvedését figyelembe véve."

A légi katasztrófára vonatkozó magyar állásponttal kapcsolatban elmondta: "köszönetet mondtam magyar kollégámnak, hogy országa nem tett az egyiptomi gazdaságra nézve negatív következménnyel járó lépéseket".

Mindkét külügyminiszter megerősítette, hogy Szijjártó látogatásának egyik oka Orbán Viktor miniszterelnök egyiptomi útjának előkészítése volt, amelyre előreláthatólag 2016 első negyedévében kerül sor.

Az MTI-nek nyilatkozva a magyar miniszter nagyon nagy sikernek nevezte, hogy "Egyiptom most már nem csak az arab világban, hanem egész Afrikában a magyar gazdaság elsőszámú exportpiacává lépett elő". A tavalyi esztendőben elért 300 milliós, Egyiptomba irányuló magyar exporthoz képest az idei év első nyolc hónapja alatt tizennyolc százalékos növekedést tudtunk elérni."

Az együttműködésről szólva négy fontos gazdasági projektet nevezett meg a magyar külügyminiszter. "Az egyiptomi vasúttörténet egyik legfontosabb beszerzésében való magyar részvételről: hétszáz magyar gyártmányú vasúti kocsi Egyiptomba szállításáról tárgyaltunk."

Szijjártó ezen kívül megemlítette, hogy a magyar élőállatexport rekordot döntött idén, valamint, hogy a Mol tovább folytatja egyiptomi tevékenységét. Szót ejtett az orvosi és egészségiparban történő együttműködésről is, kiemelve a Dispomedicor jelentős jelenlétét az egyiptomi piacon.

"Mivel Egyiptom is Oroszországgal működik együtt a nukleáris fejlesztések terén, Magyarország részt fog venni az egyiptomi nukleáris szakemberek képzésében" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gybognarjr, 2015.11.07 20:35

A kormányt nem érdekli polgárainak életben maradása, az egészségügy romba döntése és a szociális segélyek megszüntetése, a gyerekek éheztetése pont az ellenkező célt szolgálják. Az öregek, betegek, rokkantak patkoljanak el mihamarabb, többet lophat, rabolhat a Fidesz/KDNP/Jobbik. Ehhez képest nem számít, ha 200-250 magyar meghal repülőszerencsétlenségben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html