Szíria megmutatta: ezért kell nagyon félni Észak-Koreától

A szakértők megosztottak abban, hogy a szíriai célpontok ellen végrehajtott robotrepülőgép-támadás meggyengíti vagy megerősíti-e Észak-Korea pozícióját az USA-val szemben a két ország csúcstalálkozója előtt. Washington ugyan megüzente, hogy kész bombázni, ha egyszer ezt megígéri, de Phenjan harapósabb ellenfél, mint Damaszkusz.
Komócsin Sándor, 2018. április 16. hétfő, 11:30
Fotó: AFP

Az USA vezetésével végrehajtott robotrepülőgép-támadás Szíria ellen hasznára válhat Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének a Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral tervezett csúcsértekezlete előtt - vélik a CNBC-nek nyilatkozó elemzők. A Japán Timesnak nyilatkozó szakértők viszont messze nem osztják ezt a véleményt.

Figyelmeztetés

A szíriai vegyifegyver-bázisok szombati bombázása megmutatta, hogy a világ legerősebb gazdasága rendelkezik azzal a katonai erővel és politikai elszántsággal, amellyel beválthatja fenyegetéseit - mondta az előbbi sajtóorgánumnak Dakota Wood, a Heritage Foundation kutatócsoportnál dolgozó politikai stratéga. Ez üzenet Phenjannak is: készüljön fel rá, hogy ha átlépi az USA által meghúzott vörös vonalat, akkor hasonló elbánásban részesül.

Irgum-burgum

Wood szerint az észak-koreai vezetésnek komolyan kell vennie, hogy az USA nem tolerálja nukleáris arzenáljának további erősítését. Szíria esetén is előre jelezték, hogy megtorolják a vegyi fegyverek bevetését - és lám, éppen ezt tették. A dzsucse ideológiát követő rezsimnek immáron komolyan kell vennie, hogy katonai következményei lehetnek a döntéseinek.

A szíriai lépés erősíti az amerikai tárgyalási pozíciót a jövő hónapra tervezett Kim-Trump csúcstalálkozó előtt - csatlakozott az előtte szólóhoz Andrea Taylor az Atlantic Council kutatóintézet munkatársa. Ehhez hasonlóan erősíti az Washington szavahihetőségét Moszkvában és Teheránban - véli a szakértő.

Egy ENSZ-jelentésből egyébként nemrégiben kiderült, hogy Észak-Korea 2012 és 2017 között 40 korábban ismeretlen fegyverszállítmányt küldött hajón Szíriába, amelyek ballisztikus rakéták alkatrészeit és egyéb fegyvereket tartalmaztak.

Nem ijednek meg

És éppen ez mutat rá a két ország közti lényeges különbségre: az egyik vásárolja, a másik szállítja a fegyvereket. Ugyanez volt a viszony Észak-Korea és a korábbi líbiai rezsim között, ezért a szakértők másik csoportja úgy véli, hogy a szíriai rakétacsapás inkább Moemmer Kadhafi líbiai diktátor sorsát fogja a phenjani vezetők eszébe juttatni.

Kadhafi rendszere a 2011-es arab tavasz idején megrendült, a nyugati hatalmak akkor is az USA vezetésével repülési tilalmat vezettek be országa felett, ami meggyengítette a katonai helyzetét. Végül menekülni kényszerült, elfogták és ott, helyben kivégezték.

A Szíria elleni katonai akciók azt bizonyítják, hogy Amerika kész bárkit móresre tanítani, aki nem képes visszaütni - mondja Van Jackson, Észak-Korea-szakértő. Az USA soha nem tenne ilyet, ha olyan országról, mondjuk Oroszországról lenne szó, amelynek atomfegyverei vannak. Washington azt akarta üzenni Phenjannak, hogy kész megvédeni azokat a vörös vonalakat, amelyeket meghúz. A gond az, hogy ők nem így fogják ezt érteni.

Mást fog gondolni

Kim azt fogja gondolni, hogy a nukleáris fegyverek birtoklása különbözteti meg azoktól a közel-keleti diktátoroktól, akikkel az USA - Kadhafitól az iraki Szaddám Huszeinen át a szíriai Bassár el-Aszadig - elbánt. Ha ezek nem lennének, akkor vele is úgy bánhatna, mint teljhatalmú kollégáival. Az atomfegyverek jelentik a garanciát.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Kadhafi 2003-ban feladta atomprogramját - amelyben Észak-Koreára is támaszkodott - cserébe azért, hogy az USA és szövetségesei megszüntessék az országával szembeni gazdasági embargót és megígérjék, hogy nem fogják gazdaságilag elszigetelni rezsimjét. A nemzetközi közösség tapsolt, ám ez nem mentette meg a diktátor életét.

Ezért Phenjan vélhetően még a korábbinál is merevebben ragaszkodik majd ahhoz a kiterjedt feltételrendszerhez - az USA katonai erejének kivonásához Észak-Korea epszilon sugarú környezetéből -, amelyhez atomfegyvereinek leszerelését köti. A helyzetet bonyolítja, hogy Phenjan és Washington végtelenül bizalmatlan egymással a korábban kötött megállapodások sorozatos felrúgása miatt.

A fotó forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.04.17 11:27

American and British Reporters Reach Douma, Syria: Discover There Was NO Chemical Weapons Attack

https://www.zerohedge.com/news/2018-04-16/first-western-journalist-syrian-hospital-which-treated-chemical-weapons-victims
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.17 10:45

a gazdasagi embargo feloldasa, meg az eleted vegeig hatalmon maradhatsz az ket kulon temakor. es ne feledjuk azt sem, hogy trump azt igerte, hogy nem lesz eszak koreanak atomfegyvere. tehat vagy onkent, vagy egy kiados raketazas utan, de nem engedi meg, hogy vegso stadiumba jussanak. az, hogy ket republikanus heja is bekerult a kormanyba azt jelenti, hogy az utolso lepesek egyike a targyalas, ha nem egyeznek meg, akkor biztosan eloveszik a kulonbozo terveket a megelozo csapasrol, es valasztani fognak kozuluk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html