Erősödik a magyar behatolás Szlovákiába

Magyar befektetők egyre több szlovákiai céget vásárolnak fel, az idei első fél évben például naponta átlag kettőt. Az így szerzett vállalatok nem költöznek át Magyarországra.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 26. csütörtök, 06:40
Fotó: Getty Images

Tavaly egész évben 593 szlovákiai cég került magyar vállalkozók tulajdonába, idén csak az első fél évben 386 vállalat irányítását vették át a magyarok - idézte a pozsonyi Új Szó a Bisnode Slovensko tanácsadó társaság elemzését. A magyarok érdeklődése nem újdonság: 2014 óta nagyjából 3500 szlovákiai cég került magyar kézbe.

Az idei első fél év adatai azonban azt mutatják, hogy ez a trend növekvő tendenciát mutat. 
A most közzétett adatok alapján idén arra számíthatunk, hogy a tavalyinál is több szlovákiai cég kerül magyar tulajdonba. Szakértők szerint a magyar vállalkozók cégfelvásárlási kedve a földrajzi közelségnek, és a Szlovákia déli járásaiban élő népes magyar kisebbségnek köszönhető.

A legtöbb vállalatnak, 106-nak Nyitra megyében lett az idei első fél évben magyarországi tulajdonosa. A sorban Pozsony (70), Besztercebánya (67), Kassa (47) és Nagyszombat megye (43) következik, de még az utolsó helyen található Zsolna megyében is 11 céget vásároltak fel magyarok.

HOZZÁSZÓLÁSOK