A szlovák korány egy ingyenes újságot szeretne kiadni, amelyet minden háztartásba eljuttatnának. Ebben az egyes minisztériumok tevékenységéről számolnának be - szemlézte a kormányprogramot a pozsonyi Új Szó.

A programba végül nem került be a népszavazás érvényességi küszöbének csökkentése. Fontolóra veszik azt a módosítást, miszerint bizonyos körülmények között lehetővé tennék, hogy a polgárok közvetlenül nyújtsanak be törvényjavaslatokat a parlament elé.

A kormány fokozatosan növelni fogja a külföldön élő szlovákok támogatására szánt forrásokat, egészen addig, míg az el nem éri a Szlovákiában élő nemzetiségi kisebbségek támogatásának mértékét. Ezt a lépést több szlovákiai magyar szereplő is élesen bírálta. "A kanadai szlovák és a felvidéki magyar nem egyazon kategória" - fogalmaz Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke.

A kormányprogramba belekerült a közös háztartásban élők vagyonjogainak erősítése. Ez például az egynemű pároknál és a szivárványos családokban élőknek lehetne segítség. A kormány egyértelműen elhatárolódik az eutanáziától és annak bárminemű támogatásától. A kormányprogramban elolvashatjuk azt is, hogy a gyermekes családoknak árengedményes csoportjegyeket vezetnek be a mozikba, színházakba, múzeumokba és galériákba.