Szlovákia is megelőz minket - szomorú adatok derültek ki

A magyar átlagbér vásárlóerő-egységben számolva is az egyik legalacsonyabb volt az Európai Unióban tavaly - derül ki az Eurostat nettóbér-statisztikájából.
Szász Péter, 2015. december 26. szombat, 19:49

Európa ötödik legalacsonyabb fizetésével rendelkeznek a magyar dolgozók vásárlóerő-egységben számolva, csak a bolgár, román, lett és litván átlagbérek múlják alul a hazai szintet.

Az Eurostat a közelmúltban tette közé frissített nettó-átlagbér statisztikáját vásárlóerő-egységben számolva. A KSH definíciója szerint vásárlóerő-egység (PPS) egy  mesterségesen képzett, közös átszámítási alapként alkalmazott pénznem, melyet az Európai Unióban területi összehasonlítások elvégzése céljából használnak a nemzetgazdasági aggregátumok mennyiségének olyan jellegű kifejezésére, mely kiküszöböli az egyes tagállamok közötti árszínvonal-különbségeket.

Egy gyerektelen, az átlagbért kereső magyar dolgozó nettó 11 188 eurót vitt tavaly haza PPS-ben számolva. A sereghajtó Bulgáriában 8226, Romániában pedig 8490 euró volt ezt az összeg. A legjobban a svájciak keresnek, ott 39 958 eurót visznek haza, őket a luxemburgiak (31 848) és a norvégok (31 189) követik. Németországban 27 360 euró a PPS-ben számolt bér, míg az osztrákoknál 26 075.

A régióban Szlovénia áll a legjobban 14 445 euróval, majd a lengyelek (13 634), a csehek (13 634), a horvátok (12 812) és a szlovákok (11 623) következnek.

Kattintásra nagyobb kép nyílik!
Forrás: Eurostat, Napi.hu-gyűjtés

Ennyivel élnek jobban a Nyugat-Európában

A PPS-ben számolt bér főleg az eurózónán kívüli országokban módosul jelentősen az euróban számolt fizetésekhez képet. A kevésbé fejlett országok esetében ráadásul a nyugat-európainál alacsonyabb árszínvonalak miatt a különbségek jelentősek lehetnek.

Magyarországon például az euróban számolt nettó átlagbér 6385 volt 2014-ben, amely 57 százaléka az PPS-ben számolt összegnek.

A számításnak azért is van jelentősége, mert csak a euróban számolt átlagbért nézve a német 27 782 euró 4,4-szerese a magyarnak, míg PPS-ben a különbség már "csak" 2,4-szeres. Ez alapján változatlan árak mellett a jelenleg nettó 160 ezres magyar átlagbérnek több mint 380 ezer forintra kellene emelkednie, hogy a németekével azonos legyen az életszínvonal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.12.28 17:40

@Warlock: Nem véletlenűl nem értünk egyet,mert koromnál és neveltetésemnél más nézetet vallok.
Nem kis területi ismerettel rendelkezve állítom ,hogy a szegénység jelentősen növekedett az utóbbi öt évben.
Az egykulcsos adót épeszű ember a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja ami a foglalkoztatottak szegényebb 60 %-át még szegényebbé tette.
Nem véletlenűl írtam le a szomszéd ország Ausztria 2016 évi személyi jövedelem adó rendszerét,ami az arányos teherviselésre épül , a felső adókulcsot a jelenlegi 50 %-ról 55 %-ra emelik és az évi 11 000 EURÓS jövedelmet továbbra sem adóztatják.
A MANYUP számítás helyesen 2011 évi 3 000 milliárd államosítása amivel mindíg egyetértettem,ugyanúgy a havi járulék államiba irányítással amire ORBÁN nyilatkozta,hogy évi több mint 400 milliárd ft tehát nem tudom honnan veszed a kamatos -kamatot. Egyiken nagyon tájékozatlanok vagyunk, amennyiben az év végi adósság állományt hasonlítod a 2010-es kormányváltáskori 19 933 milliárdhoz a kimutatott adóssághoz kell adni 5 000 milliárdot és azt kell hasonlítani.
Nincs okom kétségbe vonni,hogy vállalkozó vagy akkor nem értem mi kifogásod van az ellen amikor összehasonlítom a 2010 évi minimál bér nettóját a 2015 évlvel és szintén összehasonlítom a vállalkozó államnak fizetett adó-járulék összegét.
Lehet hogy azt látod mindig a szomorú tényeket írom.
Lehet kifogásolni a helyesírásom de az nem javít a kormánynak nevezett CSÜRHE megítélésén.
Még annyit ,hogy nyugdíjba vonulásomkor a nyugdíjam benne volt az első ötezerbe ,most alig fér be a százezerbe és ezt tartom reálisnak a kétgyerekes két átlagkeresetet keresők egy fóre jutó összes bevételéhez viszonyítva,soha nem voltam EGOISTA mint a jelenlegi kormány.
Sikeres boldog új eszztendőt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.28 13:10

@rigolya: Na, aztán Önnek se lehet jót mondani... Pedig próbáltam az intelligenciáját kiemelni, de mindjárt visszavonom... Ön eddig nem piszkált ezzel a hülyeséggel, hogy én vagyok az álruhás fideszes, csak azért mert merek ellenkezni Önnel és a hittársaival. Azt hittem Ön a Blama-Proli Bertate tengelyhez képest egy felsőbb szegmenst képvisel agyilag.

"ön is csak egy oldalon gondolkodik..."

Ez szánalmas? Ok... Igaza van, de mégsincs... Egy oldalon gondolkodom, valóban. A sajátomon. Ami nem egyezik egy pártéval sem... miért olyan bonyolult ezt felfogni? Tudom... mert több fidesz intézkedéssel mertem egyetérteni... tudom... fúj...

"mert max. mérnökivel rendelkezhet. Ez is sajnálatos!"

Ne irigykedjen, csinálja utánam... Mintha kicsit lefitymálná a mérnöki diplomát, rosszul érzem? Mintha az egyetemek tanterveit nézve, a mérnöki oktatás színvonalát nézve mintha nem lenne Önnek igaza... Ön, az oktatási rendszer nagy szakértője... Még van mellette egyébként 2 évtized cégvezetői múltam, ami miatt kénytelen voltam képezni magam közgazdaságtanból és üzleti tudományokból... tanulás mindhalálig, ez a mottóm nekem is... tudja...

Csalódást okoz, de nyilván ez Önt nem érdekli...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.28 13:02

@megfigyelt: Beképzelt vagyok, azt mondod... legyen úgy.

Elolvastam, amit írtál... Történelmi tényekkel nem vitázom, a számaiddal sem vitáztam, még ha néha szereted megkozmetikázni is (ld. manyup hatás kamatos kamatai). Makó Jeruzsálemhez közelebb van öregem, mint én a narancsoshoz, bár ezt itt sokan megkérdőjelezik, főleg mikor a liberósokat osztom, mert azt nyilván csak fideszes teszi (amúgy nem... de mindegy).

Szlovákiára visszatérve: leányvállalatom van kint, nem évente 4-5-ször járok, hanem többször. Tudjuk hogy Euro-val fizetnek, azt is tudjuk hogy prüszkölnek miatta... ők... nem én... mielőtt jön az, hogy biztos fideszes vagyok, és nem akarok Euro-t... Elébemegyek: DE... én akarok Euro-t.

Szlovák életszínvonal: ha igaz amit mondtok, miért van az, hogy minden szlovák mint a közép-európai jólét országára, úgy tekint Magyarországra... Én már unásig hallgattam a "nálatok mindig minden sokkal jobb" siránkozást. Se az infrastruktúra, se az átlag életszínvonal a VALÓSÁGBAN (nem véletlenül írtam csupa nagybetűvel) meg sem közelíti alulról a magyart.

Szar a fidesz? Egyetértek.
Szar az mszp? Egyetértek.

MDF? Szerintem az is szar... maffiózók gyülekezete, Ibolykával az élen... szerinted nem... tiszteletben tartom.

Mi veled a bajom? Hogy ugyanazt a néhány mondatot ismételgeted mint egy papagáj, fröcsögsz, ócsárolsz mindenkit aki be mer neked szólni, T. megszólítás jár az egyetértőknek ugyanakkor, jössz azzal hogy felsővezető voltál álomlóvéval, ennek ellenére minden kommented rogyásig van helyesírási hibákkal (bocs, nekem nem jön össze a kettő, pedig én csak kisvállalat vezetője vagyok). Ez a bajom veled... hogy miért? Biztos mert beképzelt vagyok...

Áldás és békesség...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.12.28 11:19

@Warlock: Elnézést kérek de a 27 én 10:17 es bejegyzésem neked szántam,légyszíves figyelmesen elolvasni és próbálj ésszerűen állást foglalni
Kösz a választ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.28 11:06

@atombandi:

mellesleg a hamurapi által hozott tanulmányban benne van feketén-fehéren, hogy melyik rétegből mennyien jártak jól..a nagy többség rosszul járt..és természetesen az alsóbb rétegek, akik amúgy is kis bérekből élnek
ezzel mondjuk nem segítjük a többség boldogulását és hozzásegítjük őket a lecsúszáshoz
ez így rendben??
ez az ország érdeke??
tőlük elvenni (ahogy láttad, akár havi netto 10 ezer körüli összeget, s azzal gazdagítani azt, aki amúgy is jól keres??
ennek mi a logikája?
persze még ezt is lehetett volna, mert, ha jól tudom, egykulcsos és egykulcsos között is lehet különbség..mi a legkeményebb változatát vezettük be..
persze hatástanulmány előzetesen erről sem készült, a népi hiedelemre alapozva vezették be...
aztán meglepődtek
nem is igazságos (igen is, akinek szerencséje volt és tanulhatott >>>nem mindenki volt ilyen mázlista....és jóval többet keres, bizony viseljen nagyobb társadalmi felelősséget is a nem ennyire mázlistákkal kapcsolatban
az én igazságérzetem ezt diktálja (ahogy a fejlett országokban is hasonló)
lehetett volna a felső kulcsból faragni, de úgy, hogy az előző elv érvényben maradjon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html