Helyre kell állítanunk törvényt és a rendet - olvasható Donald Trump meglepően elnöki hangvételű pénteki közleményében. A milliárdos Hillary Clintonhoz hasonlóan megszakította kampánykörútját.

"A támadás egy összehangolt, előre kitervelt merénylet volt azok ellen, akik a mi biztonságunkért felelősek. Rendet kell teremtenünk" - idézi a portál.

A kijelentés óriási fordulat Trump korábbi reakcióihoz képest - sokan kampányfőnökének kirúgásával magyarázzák a milliárdos visszafogott hangvételét. Szélsőséges vádaskodások helyett Trump összefogásra buzdította az amerikai lakosságot, szerinte túlságosan megosztott a nemzet, a polgárok egyre reménytelenebbek.

A kormányban is megrendültek

Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter rövid nyilatkozatában "mérhetetlenül mély" tragédiának nevezte a texasi Dallasban történteket, egyúttal azt kérte, hogy erőszakra ne erőszak legyen a válasz.Lynch bejelentette: a minisztérium, az FBI és magának a miniszternek a hivatala mindenben együttműködik az állami és a városi tisztségviselőkkel. Hangsúlyozta, hogy nem lezárt ügyről van szó, a helyzet folyamatosan változik, és a minisztérium további információkkal szolgál majd.Dallasban közben a rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy a likvidált lövöldöző, Micah Johnson az amerikai hadsereg tartalékosa volt, aki szolgált Afganisztánban is. A texasi nagyvárosban a rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre csütörtök este, öt rendőr meghalt, hat megsebesült (MTI).