Szolidaritást sürget a menekültügyben Merkel

A menekültek ellátása érdekében nagyobb szolidaritásra szólította fel az EU tagállamait a német kancellár, aki a közelgő európai uniós csúcstalálkozó előtt ismertette a tanácskozáson felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kormánya álláspontját a német törvényhozás alsóházában.
Inforádió, MTI, 2015. június 18. csütörtök, 14:46
Fotó: MTI/EPA

A Bundestag előtt csütörtök délelőtt elmondott nyilatkozatában Angela Merkel megengedhetetlennek nevezte, hogy a menekültek háromnegyedét a huszonnyolc uniós tagállam közül mindössze öt fogadja be. Ezen a téren nagyobb szolidaritásra ban szükség - jelentette ki Merkel, hangsúlyozva, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kéz a kézben kell haladnia. Németország továbbra is kész arra, hogy vállalja a felelősséget - tette hozzá a politikus.

Az egyik legfontosabb feladatnak a kancellár a tengeri tragédiák megelőzését, illetve ezzel kapcsolatban a menekültek életének megmentését nevezte. Mélységesen megráznak bennünket azok a tragédiák, amelyek sorra játszódnak le a nyílt tengeren - fogalmazott a kancellár, aki szerint mindent meg kell tenni az emberi életek megmentése érdekében. Ugyanakkor szükségesek tartja azt is, hogy az eddiginél határozottabban lépjenek fel az embercsempész bandák ellen, valamint felszámolják azokat az okokat, amelyek az embereket menekülésre kényszerítik.

A kancellár úgy vélekedett, hogy a görög adósságválságban még mindig lehetséges a megoldás. Németország ezzel kapcsolatos törekvései arra irányulnak, hogy Görögország az euróövezetben maradjon - hangoztatta Merkel, aki szerint ugyanakkor most mindenekelőtt az athéni kormánynak kell lépnie. Utalt a hitelezőkkel zajló, akadozó tárgyalásokra, és kijelentette: amennyiben a vezető görög politikusok részéről megvan a szükséges akarat, még mindig lehetséges a megegyezés a három hitelezővel, az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Görögországnak az elmúlt öt évben példátlan méretű európai szolidaritásban volt része. Utalt arra, hogy Athén az elmúlt időszakban már jó úton haladt, de még mindig adós azokkal a szükséges reformokkal, amelyek a második segélyprogram lezárásának előfeltételét jelentik. Ezzel összefüggésben Görögország számára példaként említette Spanyolországot, Portugáliát és Írországot, emlékeztetve: a szóban forgó három ország a "segítség saját erőfeszítések ellenében" uniós elv alapján ismét saját lábára állt.

A kormánynyilatkozatban a német kancellár nyomatékosan állást foglalt amellett, hogy Nagy-Britanniát az EU-ban kell tartani. Hangsúlyozta annak szükségességét, hogy az unió az eddiginél mélyebben nézzen szembe a brüsszeli politikával kapcsolatos londoni kételyekkel. Merkel közölte: a jövő heti uniós csúcstalálkozón Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbízást kap arra, hogy "tartsa kézben" ezt a folyamatot. Azt azonban leszögezte, hogy olyan alapelveket, mint a diszkriminációellenesség elve, valamint a munkavállalóknak az EU-n belüli szabad áramlása nem kérdőjelezhetők meg.

Merkel leszögezte: Nagy-Britanniának természetesen magának kell tisztáznia, hogy milyen szerepet kíván betölteni a jövőben Európában. Hangsúlyozta ugyanakkor: azt kívánja, hogy az Egyesült Királyság továbbra is aktív partner maradjon az EU-n belül. Ezzel összefüggésben derűlátásának adott hangot, Londont természetes szövetségesnek nevezte, és emlékeztetett: az 1992-ben Dániával, majd 2008-ban Írországgal lezajlott - hasonló - tisztázó folyamat ugyancsak eredményes volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.06.18 16:46

Rendben Frau Merkel

Fogadjátok be a menekülteket, és mi szolidárisak leszünk veletek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.18 16:02

...miért a nem európai a fontos mindig ,a magyar ,aki 400 eurót keres ugyanazért a munkáért ,mint a német-osztrák ,az miért nem fontos ??..

nem kellene szolidaritás ???...adósságelengedés -Marshall 2 ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.06.18 15:28

Tavaly kb. 4-szer jártam Hamburgban, abból 2-szer le volt zárva a főpályaudvar és környéke a "Lampedusa mozgalom" néven őrjöngő fekete bevándorlók "demonstrációja" miatt. A városban hadiállapotok, szirénázó rendőr- és mentőautók, feltehetően sok sérült és köztük feltehetően rendőrök is, de erről mélyen hallgattak a szűkszavú beszámolók. Akinek dolga volt, utaznia kellett, az kereshetett más vasútállomást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.06.18 15:26

Addig ki az EU-ból, amíg csak szolidaritást kérnek.

Akkor is szolidaritás lesz a megoldás, amikor egész Afrika útra kel Európába?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html