Tanúvallomásra kérték Trumpot

Tanúvallomásra kérték csütörtökön Donald Trumpot volt amerikai elnököt az ellene indított alkotmányos felelősségrevonási eljárás (impeachment) demokrata párti felelősei - írja az MTI.
Szász Péter, 2021. február 4. csütörtök, 22:33
Fotó: Getty Images

Az impeachment eljárás egyik megbízott demokrata vezetője levelet küldött Donald Trumpnak és ügyvédeinek, amelyben azt kéri, hogy a volt republikánus elnök a február 9-én esedékes szenátusi tárgyalás előtt, vagy közben tegyen tanúvallomást. Jamie Raskin levelében arra hivatkozott, hogy Trump ügyvédei - kedden ismertetett állásfoglalásukban - tagadják azokat a "vitathatatlan tényeket", melyek szerint a volt elnök szerepet játszott a január 6-ai capitoliumi események kirobbanásában.

"Tekintettel arra, hogy vitatja ezeket a ténybeli állításokat, azért írok, hogy felkérjem Önt, hogy eskü alatt tegyen tanúvallomást, akár a szenátus vádemelésének tárgyalása előtt, akár annak során, a 2021. január 6-i tetteivel kapcsolatban." - fogalmazott Raskin.

A jövő heti tárgyalás előtt felmerült, hogy tanúkat is beidéznek az eljárás során. Ugyanakkor szakemberek szerint a demokraták és a republikánusok szenátorai is gyors tárgyalást sürgetnek, hogy a felsőház zavartalanul dolgozhasson az új kormányzat feladatain. Egyes vélemények szerint mindez nem változtatna a végeredményen, ugyanis a múlt héten a republikánus szenátorok elsöprő többsége világossá tette, hogy ellenzi a Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárást. Ezt bizonyította az a január 26-i szavazás, amelynek során az 50 felsőházi republikánus képviselőből 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2021.02.05 07:42

@na4:
Most kerik, aztan beidezik.
Szoval jobb ha megy. Es meglasd menni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2021.02.04 22:41

Nem megy el. Hülye lenne.

1. alkotmányellenes
2. alaptalan hülyeségekkel vádolják, amiket nem tudnak bizonyítani.
3. a republikánusok úgyis elkaszálják

vagyis hamvában holt az egész. A marxista, bolsevik demokraták annyira fosnak tőle, hogy újra indul, hogy ezzel akarják végleg kizárni a versenyből. Hát fiúk, nem fog menni. Nagy bumeráng lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html