Távozik a NATO-főtitkár

Elbúcsúzott a NATO-tól pénteken Anders Fogh Rasmussen, aki az elmúlt öt évben az észak-atlanti szövetség főtitkári posztját töltötte be.
MTI, Napi.hu, 2014. szeptember 26. péntek, 14:24
Fotó: Reuters

A volt dán miniszterelnök főtitkári megbízatása hivatalosan kedden éjfélkor szűnik meg, de utolsó munkanapját pénteken töltötte el a szövetség brüsszeli központjában.
Ennek alkalmából délelőtt a NATO szolgálatában elesettek emlékművénél koszorúzással rótta le tiszteletét azok előtt, akik életüket vesztették a nemzetközi szövetség szolgálatában. Az erről az egyik internetes mikroblogon általa közzétett fényképhez azt fűzte hozzá: a szervezet kötelékében harcoló katonák, férfiak és nők képezik a szövetség gerincét.

Ezt követően Rasmussen a NATO legfőbb döntéshozó szervének számító Észak-Atlanti Tanáccsal, a 28 szövetséges ország nagyköveteivel találkozott.

"Köszönetem minden szövetségesnek a NATO történetének legforgalmasabb időszakában nyújtott támogatásért" - írta az interneten a leköszönő főtitkár. A NATO közleménye szerint Rasmussen hangsúlyozta: a katonai szövetséget alkalmazkodóképessége teszi erőssé.

Az Észak-Atlanti Tanács régebbi döntésének értelmében a NATO következő főtitkára október 1-jétől Jens Stoltenberg korábbi norvég miniszterelnök lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK