Térképre rakták, hol él a legtöbb bevándorló

Tudta Ön, hogy Magyarországon az ENSZ adatai szerint tavaly 450 ezer bevándorló élt? Ez a szám 25 éve még csak 300 ezer volt.
Dzindzisz Sztefan, 2016. június 4. szombat, 16:37
Fotó: Napi.hu

Jelenleg a Földön 243 millió olyan ember él, aki elhagyta szülőhazáját és legalább egy éve választott hazájában lakik. A statisztika folyamatosan növekvő adatokat tartalmaz, 1990-ben például még csak 150 millió ilyen embert regisztráltak. Mindennek köszönhetően jutottunk el odáig, hogy 2015-ben a világ lakosságának már a 3,3 százaléka migráns volt. Az ENSZ szerint ennek magyarázatához nem kell túl messzire menni: a más országba költözők egyszerűen jobb gazdasági és társadalmi körülményeket szeretnének.

A legtöbb bevándorló az Egyesült Államokban él, az ENSZ adatai szerint legalább 46 millió, legtöbbjük, több mint 12 millió fő, Mexikóból érkezett. Érdekesség, hogy legalább kétmillió kínai is él az országban, míg indiaiból 1,9 milliót számoltak. A következő a sorban Puerto Rico lenne 1,7 millió fővel, ám mivel az ország hivatalosan az USA része, ezért őket nem számolták bele a statisztikába.

Amennyiben a kontinenseket nézzük, úgy az EU vezet 76 millió bevándorlóval. A legtöbben, 12 millióan Németországban helyezkedtek el. Ezek persze nem a mostani menekülthullám során érkeztek, hiszen a kutatók 1,9 millió lengyelt, 1,6 millió törököt és mintegy egymillió oroszt számoltak.

Nem sokkal van lemaradva Európa mögött Ázsia sem, ott ugyanis 75 millió bevándorlót számoltak. Ebből csak Szaúd-Arábiában 10 millióan élnek, főképp Indiából, Indonéziából és Pakisztánból.

Több tízezer magyar Ausztráliában

Magyarországon a statisztika szerint tavaly 450 ezer bevándorló élt, a legtöbben, mintegy 200 ezren Romániából érkeztek. Innentől nagy leszakadás jön, hiszen Szerbiából 40 ezren, Ukrajnából és Németországból 30 ezren, míg Szlovákiából 20 ezren választották Magyarországon új hazájuknak.

Az ENSZ adatai szerint legalább 10 ezer kínai is él az országban, de ezer feletti populációval is több olyan országot találunk, amit elsőre nem feltétlenül gondoltunk volna. Ilyen Nigéria, Egyiptom, Irán, Afganisztán, Vietnam, Dél-Korea és Japán is. Dél-Amerikából nézve viszont kevésbé népszerű célpont hazánk, ott egy olyan országot sem találtunk, ahonnan legalább ezer fő települt volna Magyarországra.

Azt is megnéztük, hogy egyes országokban hány magyar él: az ENSZ adatai szerint Németországban 170 ezer, az USA-ban 80 ezer, Kanadában 40 ezer, Oroszországban, Svédországban és Ausztráliában 20 ezer.

Érdekesség, hogy az évek alatt jelentősen változtak az arányok: 1990-ben például 100 ezerrel kevesebb, 350 ezer bevándorló élt az országban, 2000-ben még kevesebb, 300 ezer, ami 2010-re felment 440 ezerre és 2015-ben 450 ezerre.

Az évek során a külföldön élő magyar száma is sokat változott, 1990-ben például a jelenleginél 30 ezerrel több magyar élt az USA-ban, míg Németországban 120 ezerrel kevesebben.

Amennyiben Ön is böngészné az interaktív térképet, úgy kattintson!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tibor9135, 2016.06.05 18:28

Emberek! Akik "csak úgy" jöttek - dolgozni, vagy koldulni -, azok NEM(!) állampolgárok!!! Sem a románok, sem a szlovákok, sem az ukránok, sem a kínaiak, sem pedig a "mostani" migránsok... Ők MIND "bevándorlók", ha NINCS magyar(!) állampolgárságuk... Sajnos, a "jóval" korábban, Indiából "ideszabadultak"-at az Orbán Kormányzat is(!) /: nem is értem, miért??? :) :) :) :/ magyar állampolgároknak ismeri el... AMI pedig a KÜLFÖLDÖN élő, dolgozó (több, mint egy éve) magyarok közül éppen a LEGNAGYOBB létszámút NEM(!) is "említi" a cikkíró :( :( :( IGEN, kérem, az Egyesült Királyságról van szó... Ott(?) vajon HÁNY százezer magyar küszködik a családja JOBB(!) életéért??? Az északi országokat már nem is számítom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.06.05 10:25

@Daniel Dakota:
Hogyan lenne simán magyar állampolgár egy erdélyi magyar. Ő román állampolgár, a többi szemfényvesztés, csalás, hazudozás!
Hol lakik, hol a dolgozik, hol választ képviselőt, hova jár iskolába, hol van betegbiztosítása stb?
Rajtunk kívül senki nem tartja őket magyar állampolgárnak a felsoroltak miatt, én sem! Amúgy meg nem is akarnak ide vándorolni egyre inkább nem.

Le a kalappal az USA előtt, ők nem magyar módra gondolkodnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.06.05 09:18

@Daniel Dakota: Te fideszes bolsi!
Ömlik hozzánk a kínai.
Beszélj arról te antimagyar tróger fideszes a betelepítési kötvény bizniszről?
Arabok veszik főleg.
A 150 milliárd ft 60% a kincstárba megy a többi fideszes zsebekbe!
Pénzért a szüleiteket is eladnátok mint a magyar állami földet..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.06.05 08:27

Ideje lenne mar ezen a hatarosdi baromsagon tullepni. A magyarok meg akkor is Erdely miatt sopankodnak majd, amikor mindenki mas mar atkoltozott a Leptis galaxisba :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.06.05 08:22

daniel dakota
azért ha egy erdélyi magyar jön ide, kicsit rosszabb a helyzet, mert ezzel is csökken a magyarság élettere, és helyet ad a terjeszkedő románságnak, ami messze nem magyar érdek, hanem trianon véglegesítése
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html