Terroristák gyerekeinek hazatelepítését rendelte el egy belga bíróság

Kötelezte egy belga bíróság szerdán a belga kormányt arra, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést annak az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaitól született hat gyermeknek és anyjaiknak a hazaszállítása érdekében, akiket a kurdok által uralt észak-szíriai területeken tartanak fogva egy táborban - jelentette a Belga helyi hírügynökség.
Szabó Dániel, 2018. december 26. szerda, 17:36
Fotó: AFP

A Belga szerint a 26 éves Tatiana Wielandtot, és a 25 éves Bouchra Abouallalt gyermekeikkel együtt az el-Hol nevű táborban őrzik, mióta az Iszlám Állam "kalifátusa" katonai vereséget szenvedett tavaly Irakban és Szíriában.

A De Tijd című hírlap pedig úgy értesült, hogy a belga kormánynak 40 napon belül kell intézkednie, különben a határidő leteltével napi 5000 euró pénzbírságot kell fizetnie gyermekenként. A büntetés teljes összege azonban nem haladhatja meg az egymillió eurót.

A belga kormány fellebbezhet a bíróság döntése ellen.

A nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását élvező kurd milíciák európai országok több száz állampolgárát, köztük számos gyermeket tartanak fogva három szíriai táborban. Az európai országok eddig vonakodtak visszafogadni őket. A dzsihadisták gyermekeit ugyanis egyszerre tekintik áldozatoknak és veszélyforrásnak, mert megítélésük szerint e fiatalokat nehéz beilleszteni a nyugati társadalmakba.

A kurdok úgy vélik, nem az ő dolguk, hogy büntetőpereket indítsanak a szélsőségesek asszonyai és gyermekei ellen, vagy határozatlan ideig fogva tartsák őket.

A több száz uniós állampolgárságú gyermek nyilvánvaló magára hagyása miatti aggodalom mindazonáltal arra ösztönzi az európai kormányokat, hogy csendben tárják fel, milyen lehetőségek kínálkoznak e gyermekek - összetett feladatot jelentő - hazatelepítésének megoldására.

HOZZÁSZÓLÁSOK