A kormány által hétfőn közzétett adatok szerint szezonális kiigazítással számolva a bruttó hazai termék (GDP) 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben. Ez jóval erősebb ütem az elemzők által várt 3,8 százalékhoz képest - írja az MTI a japán Kyodo hírügynökségre hivatkozva.

Három egymást követő negyedév csökkenése után először nőtt a thaiföldi gazdaság teljesítménye. A második negyedévben a koronavírus-járvány következtében rekordmértékben, 9,9 százalékkal zsugorodott a GDP.

Július-szeptemberben a fogyasztói kiadások megugrása pörgette a gazdasági növekedést. A GDP nagyjából felét kitevő fogyasztói kiadások 7,3 százalékkal nőttek, szemben a második negyedében mért 8 százalékos csökkenéssel. A beruházások 6,3 százalékkal emelkedtek az előző negyedévi 2 százalékos csökkenést követően, a kormányzati kiadások viszont csak 2,3 százalékkal nőttek a második negyedévi 2,9 százalékos emelkedés után. Az export 6,8 százalékkal, az import pedig 2,1 százalékkal bővült a második negyedévben mért 21,8, illetve 21,5 százalékos visszaesés után.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO elnöke szerint sok ország példát vehetne Thaiföldről a koronavírus elleni küzdelemben, az országban ugyanis példaértékűen szorították vissza a vírust - számolt be a hírről a Portfolio.hu a MarketWatch alapján. A kormány és a társadalom összefogásának köszönhető, hogy a vírust vakcina nélkül is kordában tudják tartani. Kína után Thaiföld volt az első ország, ahol először koronavírusos esetet jelentettek, de azóta is összesen kevesebb mint 4000 megbetegedésről és csupán 60 halálos áldozatról számoltak be eddig a 70 milliós országból.

Éves összehasonlításban 6,4 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben, jóval kisebb mértékben a második negyedéves 12,1 százalékos zuhanásnál és az elemzők által várt több mint 8 százaléknál. Ez az export, a befektetések és a fogyasztás felpattanásának köszönhető, ami a kormányzat gazdaságösztönző intézkedéseit követte.

A kormány immár arra számít, hogy idén 6,0 százalékkal csökken a GDP, ami jóval kedvezőbb a 7,3 és 7,8 százalék közötti visszaesést valószínűsítő, augusztusi előrejelzésnél. A jövő évre 3,5 és 4,5 százalék közötti növekedéssel számolnak.