Betilthatja az arcfelismerést Brüsszel

Javaslat készül az arcfelismerő technológiák átmeneti betiltására az EU nyilvános területein, hogy megelőzzék a lakosság teljes megfigyelését.
Domokos László, 2020. január 17. péntek, 16:53
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

A várhatóan februárra véglegesedő javaslat 3-5 évre fagyasztaná be az arcfelismerő rendszerek telepítését a vasútállomásokon, sportlétesítményekben és bevásárlóközpontokban - számolt be a Guardian nyomán az Index.hu.

A tervzet a 2018-tól élő GDPR-szabályozásból indul ki, melynek fő célja, hogy az unió polgárai ne legyen kitéve a személyes profilt alkotó, automatizált rendszerek döntéseinek. A kamerákra azért vezetnék be az ideiglenes tiltást, hogy legyen idő azonosítani a mesterséges intelligencián alapuló automatikus személyazonosítás kockázatait, és kidolgozni a szükséges finomhangolásokat.

Az arcfelismerő technológiák megítélése ellentmondásos a világban. Kínában igen elterjedt, az Egyesült Államokban viszont több város is betiltotta már.

Magyarországon 2019. december végén szavazta meg az országgyűlés egy salátatörvény részeként, hogy arcfelismerő szoftvert használhat az a rendőr, aki olyan igazoltatott emberrel kerül szembe, aki nem tudja azonosítani magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK