Andrea Leadsom brit környezetvédelmi miniszter ismertette az ország első hulladék-stratégiáját, amelynek célja, hogy csökkentse azt az adófizetőkre háruló csaknem 800 millió fontot, amennyibe a szeméthegyek eltakarítása kerül.

Az új rendelkezések szerint a leggátlástalanabbul szemetelők akár 150 font pénzbüntetést is kaphatnak - ez kétszerese a jelenlegi büntetésnek -, és az autótulajdonosokat is meg fogják bírságolni, amennyiben szemét kerül ki a járművükből az utcára, függetlenül attól, hogy ki dobta ki az autóból.

Mi akarunk lenni az első nemzedék, amely jobb állapotban hagyja hátra környezetét, mint ahogyan megkapta, és a szemetelés problémájának a kezelése fontos részét képezi azon erőfeszítéseinknek, hogy hazánkat olyan hellyé változtassuk, ahol jó élni, és amelyet jó meglátogatni - tette hozzá a miniszter.

A kezdeményezés részeként országszerte több szeméttárolót helyeznek ki és az okosszemetes-technológia révén a városi tanácsok feltérképezhetik, hogy mely területeken van szükség több tárolóra, és mikor van szükség azok ürítésére - írta a portál.