A kazah parlament képviselői nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy emelje fel a bérleti díjat, amit Moszkva fizet az országnak katonai támaszpontjaiért - írta a The Moscow Times. Négy orosz bázis működik Kazahsztánban, amikért összesen mintegy 24 millió dollárt fizet évente Moszkva.

Az egyik kazah parlamenti képviselő televíziós interjúban fejtette ki a nagy nyilvánosság előtt, hogy szerinte legalább annyit kellene kapjanak ezekért a területekért, mintha azokat mezőgazdasági termelésre használnák fel. Ez a kazah parasztok esetében hektáronként 2000 tenge, miközben az orosz hadsereg csak 424 tengét fizet. Ellenpéldaként az Egyesült Államokat hozta fel, amely Berlin egy apró darabjáért fél milliárd eurót szurkol le, az összes németországi támaszpontjáért pedig mintegy 3 milliárdot. A kormánypolitikusok rámutattak, hogy a jelenlegi szerződések Moszkvával 2020-ban járnak le, utána lehet csak szó azok újratárgyalásáról.

A volt szovjet köztársaságokban levő orosz támaszpontok körül hosszan tartó, és általában számukra sikeres tárgyalások folytak. Ilyenek vannak Örményországban, Tadzsikisztánban, Kirgizsztánban és Azerbajdzsánban. Ezek érvényességét igaz, hogy nagyon hosszú, általában a negyvenes évek közepéig tartó lejárat ellenében, de számukra nagyon kedvező egyéb feltételekkel, így magas bérleti díjjal sikerült meghosszabbítani. Az egyetlen kivétel egy radarállomás volt, amiért olyan sokat kértek az azeriek, hogy Moszkva úgy döntött, nem éri meg a fenntartása.