A moszkvai metró január első napjaiban ünnepélyes keretek között fogadta az első nő metróvezetőt - adta hírül a Moscow Times.

A változást az tette lehetővé, hogy 2020 szeptemberében megváltoztatták azt a jogszabályt, amely számos szakmában tiltotta a nők foglalkoztatását. Ezek közé tartozott a bányászat, az autószerelés, a buszvezetés és tengerész szakma mellett a vasúti járművek vezetése is.

A szovjet időkben épült metróhoz hasonlóan régi rendszer azzal indokolta a nők kizárását a metróvezetésből, hogy rossz hatással van rájuk a föld alatt végzett munka, illetve, hogy erős fizikai megterheléssel jár. Az előbbinek ellentmond, hogy vannak takarítónők, illetve a kasszákban és a mozgólépcsőkénél is dolgoznak nők, az utóbbit pedig a metrók irányításának technikai fejlődése zárja ki.

A törvényi változás 456-ról mindössze 100-ra csökkentette azoknak a foglalkozásoknak a számát, amelyekben nem lehet nőket alkalmazni. Az orosz vasutak például nőket toboroz mozdonyvezetésre, mert immáron ez a szakma sincs elzárva előlük.