Továbblépett két uniós tagjelölt ország

Újabb két-két fejezetét nyitották meg a szerb és a montenegrói európai uniós csatlakozási tárgyalásoknak - jelentette be kedden az EU tagállami kormányait tömörítő tanács sajtószolgálata.
Szász Péter, 2017. június 20. kedd, 21:28
Fotó: Napi.hu

Szerbiával a szellemi tulajdon törvényi szabályozására vonatkozó 7-es és a vámunióról szóló 29-es fejezetet nyitották meg. Johannes Hahn uniós bővítési biztos múlt azt közölte, hogy Belgrád jó úton halad az integráció felé. A szerb csatlakozási tárgyalások során eddig tíz fejezetet nyitottak meg, és kettőt sikerült ideiglenesen lezárni - írja az MTI.

Montenegróval az áruk szabad mozgásáról szóló 1-es és a regionális politikára vonatkozó 22-es fejezetet nyitották meg, a külkapcsolatokról szóló 30-ast pedig ideiglenesen lezárták. A montenegrói csatlakozási tárgyalások során eddig 28 fejezetet nyitottak meg, és hármat sikerült ideiglenesen lezárni.

Az EU-hoz csatlakozni szándékozó országoknak összesen 35 témafejezetet kell áttekinteniük közösen az uniós illetékesekkel, és megállapodásra kell jutniuk abban, hogy milyen módon, milyen ütemezésben veszik át, építik be saját nemzeti jogrendjükbe az egyes területeken addig született uniós joganyagot.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket az euró bevezetéséről Romániában

HOZZÁSZÓLÁSOK