Továbbra is erős a brit feldolgozóipar

A múlt hónapban is erőteljes volt a brit feldolgozószektor aktivitása a kedden ismertetett új mérőszámok tanúsága szerint. A fő tényezők közé tartozik a gyenge font nyújtotta külső versenyképességi előny.
MTI, 2016. november 1. kedd, 19:33
Fotó: Napi.hu

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 54,3 volt a szeptemberben mért 55,5 után. Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, vagyis a brit feldolgozó ágazat e teljesítménymérője a kisebb visszaesés ellenére változatlanul robusztus ipari aktivitásra utal. A szektor hosszú távra visszaszámolt BMI-átlaga 51,5.

Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására ez a jelzőszám 48,3-re zuhant. A június 23-án tartott referendumon a választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor júliusi aktivitását együttesen mérő  összágazati beszerzésimenedzser-index is mélyen 50 alá, 47,7-re zuhant a júniusi 52,4-ről. Ez 87 havi mélypont volt: a brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság legintenzívebb szakasza óta nem volt olyan alacsony, mint az EU-referendum utáni hónapban.

Az októberi feldolgozóipari BMI-index keddi ismertetetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza ugyanakkor kiemelte, hogy a brit gyáripar a múlt hónapban erőteljes aktivitást mutatott, a kibocsátási teljesítmény és az új megrendelések állományának növekedése a részindexek alapján meghaladta a várakozásokat, és egy éve nem mért ütemben gyarapodott az új munkahelyek száma a brit gazdaságban. Dobson szerint a mostani BMI-felmérés legkirívóbb eleme a gyenge font hatása volt. A pozitív oldalon a font gyengüléséből eredő versenyképességi előny emeli az új exportmegrendelések állományát, és ez a kibocsátási teljesítmény egyik pillére.

A gyenge font hátrányos hatásai is azonban mind markánsabban jelentkeznek, mindenekelőtt abban, hogy a BMI-felmérések csaknem negyedszázados történetében ritkán emelkedtek a feldolgozószektor beszerzési költségei a mostanihoz hasonló ütemben, tükrözve az importárak megugrását. Dobson szerint az októberi BMI-felmérésbe bevont feldolgozóipari vállalatok 90 százaléka tett utalást a font árfolyamára a megemelkedett beszerzési költségek okai között.

Ha a kibocsátási teljesítmény növekedése és az erősödő inflációs nyomás a brit gazdaság más szektoraiban is megjelenik, akkor "gyakorlatilag nulla" annak az esélye, hogy a Bank of England - a brit jegybank - az idei év vége előtt újabb kamatcsökkentést hajt végre.

A Bank of England augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,5 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A piac eddig novemberre árazta az újabb kamatcsökkentést.

HOZZÁSZÓLÁSOK