A brazil statisztikai hivatal szerdán közölte: az idén a második negyedévben az elsőhöz képest 0,6 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) Dél-Amerika legnagyobb országában. Éves összevetésben 3,8 százalék volt a visszaesés. A piac 0,5 százalékos csökkenést várt az előző negyedévhez képest.

A brazil gazdaság két éve gyengélkedik, ezzel egyidejűleg elhúzódó politikai válság sújtja a dél-amerikai országot. A felfüggesztett Dilma Rousseff elnököt szerdán - egy kilenc hónapja húzódó alkotmányos eljárás végén - várhatóan megfosztják hivatalától. A 2018-as elnökválasztásig az országot május közepe óta ténylegesen irányító eddigi alelnök, a 75 éves Michel Temer fog kormányozni. Temer megszorításokat hirdetett, hogy kimozdítsa a brazil gazdaságot a recesszióból.

Paul Kiernan, a Wall Street Journal szakírója rámutatott: óriásira nőtt a brazil államháztartási hiány, ha nem kezdenek vele valamit, néhány éven belül, a 2020-as évek elejére megduplázódhat az államadósság GDP-hez viszonyított aránya.