Trump csak Maduróval egyezkedne Venezueláról

Csakis Nicolás Maduro elnökkel (képünkön) és nem az ellenzék vezetőjével, Juan Guaidóval tárgyalna Venezuela jövőjéről - erősítette meg a korábbi interjújában foglaltakat Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. június 22. hétfő, 21:33
Fotó: AFP

Trump leszögezte: csakis azért találkozna Maduróval, hogy egyetlen kérdést, a hatalomból történő békés távozását vitassa meg vele.

Az amerikai elnök megjegyezte: a "radikális baloldallal ellentétben" mindig felemelte hangját a szocializmus ellen és a venezuelai nép oldalán áll. "Az én kormányzatom mindig a szabadság mellett és az elnyomó Maduro-rezsim ellen lépett fel" - fogalmazott.

Donald Trump a múlt hét péntekén a Fehér Ház Ovális Irodájában interjút adott az Axios hírportálnak, s akkor úgy nyilatkozott: megfontolna egy esetleges találkozót Maduróval. "Talán meggondolom... soha nem elleneztem találkozókat" - fogalmazott. Az interjúban azonban semmiféle előfeltételt nem támasztott egy megbeszélést illetően.

A hírportál - felelevenítve a Maduro-kormányzat és a Trump-adminisztráció közötti kapcsolatokat - emlékeztetett rá: 2017-ben a venezuelai kormányzat legalább kétszer megkereste a Fehér Házat és a külügyminisztériumot, hogy kifejezze Maduro óhaját a Donald Trumppal történő találkozóra, s Maduro Caracasban nyilvánosan is beszélt arról, hogy készen állna egy találkozóra Trumppal.

Az Axios-interjúban egyébként az amerikai elnök kitért Kínára is, s elmondta: azért késleltette a Kína ellen az ujgurok és más muszlim kisebbségek helyzete miatt meghozott szankciókat, hogy elősegítse a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások sikerét. A szankciókról megszavazott hozott törvényt Donald Trump végül múlt szerdán írta alá és emelte törvényerőre.

HOZZÁSZÓLÁSOK