Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fehér Ház kedden közleményt adott ki, amelyben Donald Trump leszögezte, hogy az Egyesült Államok "rendíthetetlen partnere" kíván maradni Szaúd-Arábiának, még akkor is, ha - mint fogalmazott - "nagyon is előfordulhat", hogy a szaúdi koronahercegnek tudomása volt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásáról.

Az elnök jelezte azt is, hogy nem áll szándékában felmondani a Rijáddal kötött fegyvereladási megállapodásokat, mert - mint hangoztatta - "ha őrült módon felmondanánk ezeket a szerződéseket, Oroszország és Kína óriási hasznot húzna belőle".

A nyilatkozat   utalt arra: az amerikai hírszerzés változatlanul tanulmányozza az október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán elkövetett gyilkosságról rendelkezésre álló bizonyítékokat. "Hírszerző ügynökségeink továbbra is tanulmányoznak minden rendelkezésre álló információt, de nagyon is könnyen előfordulhat, hogy a koronahercegnek tudomása volt e tragikus eseményről, talán tudott róla, talán nem" - olvasható a közleményben.     A közleményben, amely bevezetőjében leszögezi, hogy "a világ nagyon veszélyes hely", Donald Trump méltatta Szaúd-Arábia Washingtonnak nyújtott segítségét az Iránnal kapcsolatos politikájában.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) múlt hét végén kiszivárogtatott elemzése szerint Dzsamál Hasogdzsit Mohamed bin Szalmán, szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg a törökországi Isztambulban. A szaúdi ualkodó és a koronaherceg egyaránt határozottan cáfolta, hogy tudomása lett volna a gyilkosság tervéről és végrehajtásáról.

Szakértők épp a mostani Trump-lépés ellenkezőjét javasolták, mert a Közel-Keleten egy erős Egyesült Államokra lenne szükség, amely fellép a hasonló gyilkosság és visszaélések ellen.