Gigantikus arccal takarja el Trump azt, ami kicsi

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke jó szokását megtartva óriási csinnadrattával jelentette be, hogy újraindul az államfői posztért, ám szemben az előző elnökválasztási kampánnyal ezúttal mérlegre tehetik a szavazók eddigi vezetői teljesítményét az ország élén.
Komócsin Sándor, 2019. június 22. szombat, 18:47
Fotó: AFP

Donald Trump ingatlanmágnás 2015 nyarán leliftezett a Trump Tower aulájába, amelyet a személyéhez illő helyszínnek tartott ahhoz, hogy bejelentse: elindul az Egyesült Államok elnöki pozíciójáért. Beszédében dicsekedett egyet kiváló egészségi állapotával és üzletemberként elért sikereivel, majd kijelentette, hogy megfékezi a szerinte ellenőrizetlen bevándorlást Mexikóból, kiegyenlíti az USA hatalmas külkereskedelmi deficitjét Kínával és eltörli az Obama elnökről Obamacare-nek nevezett egészségügyi rendszert, amely azoknak próbál ellátást kínálni, akik nem tudnak saját magánbiztosítást fizetni. - Újra naggyá tesszük az országunkat, én leszek a valaha tevékenykedő legkiválóbb amerikai elnök, úgy higgyék ezt el nekem! - tette még mindehhez hozzá.

Négy év múlva

Újraválasztási kampányát ugyan egy a Florida állambeli Orlandóban tartott nagygyűlésen indította útjára a napokban, ám az esemény a négy évvel korábbihoz hasonlóan nem volt több marketingakciónál - írta Timothy L. O"Brien, a Bloomberg vezető publicistája. Trump feltette a költői kérdést hallgatóinak, miszerint megtartsák-e a "Tegyük Amerikát újra naggyá!" kampányszlogent vagy használják helyette a "Tartsuk meg Amerika nagyságát!" mondatot. A tömeg persze az utóbbira voksolt. - Tovább fogunk dolgozni, tovább fogunk harcolni és tovább fogunk nyerni, nyerni és nyerni - tette még hozzá jelezve, hogyan látja elmúlt négy éves tevékenységét.

Mindezt a gazdaság jó teljesítményével indokolta, majd felsorolta régi ellenségeit kezdve Hillary Clintonnal, a demokraták 2016-os elnökjelöltjével, akit a várakozásokra rácáfolva legyőzött, folyatva Robert Mueller különleges ügyésszel, aki kivizsgálta az akkori Trump-kampány orosz kapcsolatait, illetve azt, hogy az elnök megpróbálta-e befolyásolni a saját érdekében az igazságszolgáltatást (és semmi bizonyíthatót nem talált), Kínáig, az Iszlám Állam terrorszervezetig és a bevándorlókig. A jó fiúk között a Jóistent, az amerikai zászlót, az országot, a fegyvereket és a nemzetbiztonságot sorolta fel.

Nem említette gyengeségeit. Ezek lényege, hogy bár továbbra is meg tudja mozdítani a választók nagy tömegét és kézben tartja a Republikánus Pártot, elnöksége legfőbb nyertesei az elfogult konzervatívok és a leggazdagabbak. Az átlag amerikai csak élete bizonytalanabbá válását köszönheti Trump egymást követő politikai és gazdasági húzásainak a vámháborúk indításától kezdve az iráni atomalku felrúgásáig.

Nem teljesített ígéretek

Trump legfőbb 2016-os ígérete az volt, hogy falat épít a bevándorlók visszatartására a mexikói határon, és a cechet a szomszédos ország kormányával fizetteti ki. Ennek teljesítésében még regnálásának első két évében sem tudott előre lépni, pedig akkor a republikánus kormánypárt volt többségben a kongresszus mindkét házában. Ugyanez a helyzet a Obamacare-rel, azzal súlyosbítva, hogy a republikánusoknak azóta sincs semmilyen alternatív egészségügyi programjuk.

Nem vonatta vissza a Common Core-t, azt az elvárásrendszert, amely az egész országban megszabja, mit kell tudniuk a kisiskolásoknak tanulmányaik végére. Ez már csak azért sem sikerülhetett, mert ezeknek a standardoknak a megszabása mindig a tagállamok hatásköre volt, a szövetségi állam legfeljebb ajánlásokkal élhetett. Trump az ország infrastruktúrájának újjáépítését ígérte, ám ezen a téren egy tyúklépést sem tett előre.

"Megakadályozom, hogy Iránnak atomfegyvere legyen" - mondta, ám kaotikus vezetése alatt nem csupán a Fehér Ház-i adminisztráció működése inkonzisztens, hanem az elnök külpolitikája is, ami sokszor értelmetlen lépéseket szül. A 18 ezer milliárdos államadósság lefaragását ígérte, mondván: gazdasági buborékon él az ország, ám regnálása alatt a tartozás 22 ezer milliárdra ment fel. A költségvetési hiány jövőre ezermilliárd dollárra nő. Ennek ellenére azt várja a Fedtől, hogy csökkentsen kamatot a recesszió megelőzése érdekében.

Kevés lehet a propaganda

A munkanélküliség ugyan az 1960-as évek óta nem látott alacsony szinten van, ám ha a munkájukból élők ráeszmélnek, hogy semmit hoznak nekik az elnök adócsökkentései - amelyeket annak ellenére hajtott végre, hogy kampányában nem ígért ilyesmit -, továbbá egy esetleges recesszió megrázza a munkaerőpiacot, akkor az elnöknek lesz némi magyarázni valója a választóknak 2020-ban - véli a Bloomberg publicistája.

A szakíró szerint az elnök újraválasztása a néhány kopogós tényen múlik majd, nem azon mekkora felhajtást csinál a saját promóciójában legendásan jó Trump. Vajon kitart-e az elmúlt három évben kedvező széljárás a gazdaságban? Kit indít kihívójaként az ellenzéki Demokrata Párt? Miként értékelik a szavazók számos 2016-os ígéretét, amelyeket nem teljesített? Ha az elnök nézőpontjából rossz válaszok érkeznek ezekre a kérdésekre, akkor a lelkes hangulatú nagygyűlések nem tarthatják hatalmon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.06.23 06:50

Meg is fogják választani másodszorra is. Hajrá Mr.Trump!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html