Trump könyörtelen módszert eszelt ki a 2020-as választásokra

Úgy tűnik, sínen van Donald Trump amerikai elnök terve, amellyel megnyerheti a 2020-as elnökválasztást. Tudatosan vállal rasszista megnyilvánulásokat azért, hogy ellenfeleit bekényszerítse egy olyan utcába, amelyen át a vereségbe masíroznak.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 4. vasárnap, 19:08
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok garabonciás elnöke beetette demokrata ellenfeleit azzal a csalival, amellyel csapdába csalogathatja őket a 2020-as elnökválasztás előtt, és úgy tűnik, van kapás - derül ki Edward Luce, a Financial Times (FT) Észak-Amerikával foglalkozó publicistájának elemzéséből. A cikk apropóját az elnök és négy amerikai mércével mérve radikális, színes bőrű demokrata kongresszusi képviselőnő konfliktusa adja. (A sajtómunkások nyelvújító tevékenységének köszönhetően Squadként, azaz az osztagként hivatkoznak rájuk.)

A meccset Trump kezdte azzal, hogy egyik szokásos twitterüzenetében felszólította a Squad részben az Egyesült Államokban született, tehát a törvények szerint amerikai, akár az ország elnökének is megválasztható tagjait, hogy ha oly sok bírálni valót találnak az USA-n, akkor menjenek vissza azokba az országokba, ahonnan jöttek. Ezeket az országokat nem mellesleg szerinte korrupt, tehetetlen, borzalmas kormányok irányítják, már ha egyáltalán van kormányuk.

Ezzel a támadással az elnök látszólag őrültséget csinál. A gazdaság jól muzsikál, a középosztály bére nő, így újraválasztása jó úton halad, ezért növelnie kéne a bázisát ahelyett, hogy maga ellen fordítja a nem fehér bőrű amerikaiakat és azokat a fehéreket, akik nem kérnek a verbális polgárháborúból.

Rasszista számítás

Az FT publicistája mindenekelőtt megállapítja, hogy Trump megjegyzése definíciószerűen rasszista. Még 2016-ban azzal támadta a bevándorlókat, főként a mexikóiakat és a muszlimokat, hogy veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Most úgy állított be a véleményüket megfogalmazó, amellett határozottan kiálló nem fehér amerikai állampolgárokat, hogy Amerika-ellenesek. Más szóval az állampolgárságuk elismerését ahhoz kötötte, hogy milyen teljesítményt nyújtanak. Trump számára a fehérek automatikusan amerikaiak, másoknak azonban bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek azoknak a kritériumoknak, amelyeknek szerinte egy amerikainak meg kell felelnie. Ez a rasszizmus tankönyvi példája.

A Squad ellen indított leplezetlen durvaságú támadása azonban nem öncélú, nem spontán indulatkitörés, hanem kiszámított akció - állítja az FT cikkírója. Az a célja, hogy a kiállásra kényszerítse a demokratákat négy méltatlanul megtámadott politikusuk mellett. Trump arra játszik, hogy radikalizmusuk nem népszerű az USA átlagos ingadozó szavazóinak körében. A legtöbb amerikai nem szocialista, nem támogatja, hogy a volt rabszolgák leszármazottait kártérítés illetné meg felmenőik szenvedéséért és nem híve a nyitott határoknak.

A temetők csendje

Többségük vélhetően gyanakodva fogadja a radikálisok Green New Deal kezdeményezését, amelynek értelmében a globális felmelegedés lefékezése érdekében 2030-ra megszüntetnék a fosszilis energiahordozók használatát az USA-ban. (Nehogy már, le kelljen tenni az autómat - mondják.) Tump azt akarja, hogy a demokratákra ráégjen: ezeket a radikális ötleteket akarják megvalósítani. Minél durvábban támadja a négy politikus hölgyet - élükön Alexandria Ocasio-Cortezzel, aki egyébként az USA-ban született -, annál inkább abba az irányba szorítja a demokrata elnökjelölt-aspiránsokat, hogy kiálljanak mellettük. Ez olyan, mint amikor valaki úgy teremt csendet, hogy (politikai értelemben) elhantolja ellenfeleit.

A Republikánus Párt, a rabszolgaság elleni háborút indító és megnyerő Abraham Lincoln elnök pártja felzárkózott Trump mögé. Ezzel egyben Európa populista, nativista jobboldali politikai erőihez csatlakozott. A különbség az amerikai párt és köztük az, hogy az utóbbiak jellemzően a hatalmon kívülről támadják a liberális demokrácia alapértékeit, míg a republikánusok kormánypártként mennek át ezen az átalakuláson.

Két számítás

Mindezek alapján Trump két lapra tette fel a választás tétjét. Az egyik, hogy a Republikánus Párt szavazóit egységesen fel tudja sorakoztatni maga mögé. A népszerűsége a pártot támogatók körében magasabb, mint amilyen Ronald Reagané volt a legjobb időszakában vagy George W Bushé volt a New York-i ikertornyok elleni 2001-es terrortámadást követő nemzeti összefogás idején. A másik, hogy a demokratákat a republikánusok faji ellentétévé teszi. A következő választásra regisztrálók, majd azon szavazók 70 százaléka a szokásoknak megfelelően fehér ember lesz - elég a többségüket megnyerni, hogy ebben a zéróösszegű játszmában a kormánypárt és az államfő felé billenjen a mérleg nyelve.

Egyelőre neki játszanak az ellenfelei is, akik egyre élesebben szembe kerülnek egymással abban a kérdésben, hogy radikális vagy mérsékelt platformon induljanak-e el jövőre Trump ellen. Ez a meccs ráadásul egyre inkább a fiatalabbak és az idősebbek közt zajlik. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnök asszonya, aki 79 éves, tapasztalatai alapján felhívta a Squad tagjainak figyelmét, hogy a kongresszusi képviselők dolga, hogy jó kolbászt készítsenek, miközben ők egy finom pástétomot akarnak összehozni, azaz a lehetséges kompromisszumok helyett saját ideáljaik tökéletes megvalósítására törekednek, ami kudarcra ítélt próbálkozás. Ocasio-Cortez, aki 29 éves visszakérdezett: ezt miért csak nekik mondja?

A Squad egyik híve szerint Pelosi a fehér felsőbbrendűség ideológiájának szolgálatába állt azzal, hogy nem áll ki harciasan négy megtámadott kollégája mellett. Az FT publicistája szerint ez abszurd állítás. Az ellenkezője igaz: Trump rasszista megjegyzései rákényszerítették a házelnököt, hogy kiálljon a Squad mellett, azaz az államfő kottájából játsszon. Trump stratégiája a választói érzelmek felkorbácsolására alapoz, tehát politikai értelemben gyújtogató, veszélyes és az FT cikkírója szerint szembe megy Amerika legfontosabb alapértékeivel. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy kudarcra van ítélve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.08.08 22:28

Amikor Trump váratlanul megnyerte a választást, sokan alkalmatlannak vélték elnöknek. Azóta kiderült(jórészt a tanácsadóinak köszönhetően, akikre hallgatott), hogy jó és ügyes politikus, az ő elnöksége alatt is fut az USA szekere, talán jobban is, mint előtte. Minden esélye megvan arra, hogy 2020-ban újra megválasszák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.08.08 19:41

@znojmo: "Gyilkolnak a hívei.."
Ez megint nem jött be világhülyéje. A vasárnapi daytoni tömeggyilkos antifa nézeteket képviselt, és gyűlölte Trumpot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.08.05 14:18

@frikazojd:
Gyilkolnak a hívei, ezt a hülyét is kellene toloncolni az országból, hiszen német ez a barom származásilag.
De nem eszik a kását olyan forrón!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.08.05 14:04

Ilyen a jó hadvezér. Ha meg elfogytak ellene az érvek, akkor rasszista. Hogy a ballibber FT-nak savanyú a szőlő? Hát ces't la vie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

frikazojd, 2019.08.04 22:16

hát igen csak szintén emiatt a kis agymosott pincelakó szűz hívei közben ártatlanokat gyilkolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html