Trump csodálja Orbán Viktort?

Egy elismert független szakértő szerint az Egyesült Államok alapvető értékei és küldetése kerül végveszélybe, ha a választói akarat Donald Trump ingatlanmágnást emeli az elnöki székbe. A geopolitikai specialista Orbán Viktor magyar kormányfőről is megemlékezik.
Napi.hu, 2016. szeptember 25. vasárnap, 14:17
Fotó: MTI/EPA

Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjét sokan bírálják megosztó beszédeiért, ám ennél súlyosabb gondot lát vele kapcsolatban Ian Bremmer, az Eurasia Group kutatóintézet elnöke. Szerinte az ingatlanmágnás elnökké választása esetén azok az erkölcsi-politikai alapok kerülnének veszélybe, amelyekre az Egyesült Államok épül.

Azt hiszen, hogy Donald Trump veszélyezteti az USA politikai intézményeit és értékeit, még soha nem éreztem így egyetlen más elnökjelölttel szemben sem - írta twitterüzenetében. Bremmer elismert politikailag semleges szakértő, akinek kutatóintézete a geopolitikai kérdések specialistája.

Autoritáriánus

Bremmer a Business Insider kérésére részletezte, mire gondol. A legnagyobb veszélyt Trump autoritáriánus viselkedésében látja, amely az irányítása alatt álló kormány tevékenységét is jellemezné. Ez a hatalomgyakorlási módszer megmutatkozik abban ahogy az üzleti és politikai versenytársaival, illetve a médiával bánik.

A szakértő ezzel arra utalhat, hogy állandó sértegetéseivel folyamatosan provokálja és nyomás alatt tartja ellenfeleit, akik nem tudnak jó választ adni erre a vásott kölyök stílusra (mint ahogy nem igazán lehet mit kezdeni egy notóriusan rossz gyerekkel sem). Az őt bíráló médiát elfogultsággal és vele szembeni ellenségességgel vádolja, elkerülve ezzel, hogy érdemi választ adjon a neki szegezett kérdésekre.

Mindezt hívei előtt teszi, hergelve őket mindenkivel és mindennel szemben, aki, ami szemben áll imádott politikus sztárjukkal.

Erős emberek

Bremmer kifogásolja azt is, ahogy Trump felhasználja az emberek mindennapi félelmeit arra, hogy erősítse támogatottságát a vagyontalan, elnyomott kisemberek között, illetve ahogy idealizálja a nemzetközi politika erős embereit. Eközben az USA szövetségeseinek azt üzeni, hogy tranzakciók egy számlán (ide-oda tologatható eszközök), nem többek és nem kevesebbek.

Ezzel arra céloz, hogy a republikánus jelölt elismerően beszél Vlagymir Putyin orosz elnökről és közölte, hogy elnökként levenné az USA védőernyőjét azokról a NATO-tagállamokról, amelyek nem költenek eleget saját védelmükre.

Oka van annak, hogy csodálja a magyar Orbán Viktort, a franca Marine Le Pent (a radikális jobboldali Nemzeti Front vezetőjét), Vlagyimir Putyin orosz államfőt, sőt még Kim Dzsongun észak-koreai diktátort is. Ezek az emberek nem akarják, hogy Amerikai újra nagy legyen - fejtegette Bremmer. Az utóbbival Trump kampányszlogenjére utalt.

Mindent lerombolhat

A geopolitikai szakértő szerint az USA története során az "erő jó oldalát" képviselte a világon, amit Trump veszélybe sodorhat. Amerikának mindenképpen szüksége lenne egy elnökre, aki példamutatásával vezetne. Trump ehelyett a vele szembeni utálattal "mutatna irányt". Megtestesíti az alapvető amerikai értékek a befogadás, az egyesítés és a remény elutasítását. Megosztja a társadalmat hazájában és külföldön.

Bremmer nem támogatja Trump demokrata ellenfelét, Hillary Clintont sem, és nem regisztráltatja magát egyik politikai pártnál sem. Ugyanakkor soha, egyik párt egyetlen elnökjelöltjével kapcsolatban sem gondolta azt, hogy veszélyt jelent mindarra, amit az Egyesült Államok képvisel. Ezért gondolta, hogy kötelessége megszólalni, elmondani a véleményét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.09.27 08:54

@ablakzsiraf:
Clinton a rosszabb OV.-nak állítólag, ezt maga a Viktátor jelentette ki, de ebbe nem vagyok olyan biztos, A baj azzal lenne, ahogy Trump a nemzetközi porondon sok feszültséget keltene, miattam OV.-t ekézhetné. Ekézné is talán jobban is mint Clinton fogja. A demokraták finomabb úriemberek, liberálisabb felfogásúak még az ellenfeleikkel is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.09.27 08:38

@foldnyuzo:
Ezt írtad: "Kedvem lenne Trumpot támogatni"

Szerintem beszéld meg a fejedben élő agyrágó féreggel miket írogatsz, legalább kicsit eltereled a figyelmét az éhezésről.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.26 23:19

@ablakzsiraf:
Tanulj meg olvasni, nem támogatok senkit azt a h***agyú gazdád tette ezért volt a szösszenetem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.09.26 22:45

@foldnyuzo: itt szemlátomást egyvalaki agyával vannak komoly gondok, az pedig a tiéd. :)
Amúgy vélhetően nem egy hozzád hasonló senkit fognak megkérdezni, hogy melyik elnökjelöltet támogatja. :D Majd az ottani regisztrált választókat kérdezik meg, a mindenki által leszart kedvedtől függetlenül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.26 22:11

Nagy a szélsőjobbos zűrzavar, Orbán agyával sincsen minden rendben. Még a szlovákok is komolyabban veszik a hadsereget a NATO rendszerében mint mi. Mi lesz, ha Trump lesz az elnök és azt mondja majd ha nem költötök megfelelő pénzt a hadseregre nagy kokit kaptok? Vagy mi lesz akkor ha a Bunge vagy más cég korrupciót tapasztal vagy vél a gazdaságban? Kitiltják a komplett magyar kormányt Amerikából?
A zsidózó szélsőjobberek már kaptak a pofájukba tőle, szép nagyot, szölke nagysága majd megint mutogathatja a piros vizet!
Kedvem lenne Trumpot támogatni, jól megadná Orbánnak, de ez az ipse nagy baj forrása lehet ezen egyéni örömök mellett a világ nyugalmát illetően.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html